Positief sentiment roestvaststaalprijzen zet door in eerste halfjaar 2017 - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalbranche

2021-11-16 13:12:22 By : Ms. Yuki Fung

Home Nieuws Overzicht Positief sentiment over roestvaststaalprijzen zet door in eerste helft 2017

Ook in de eerste helft van 2017 zal het positieve sentiment rond RVS-prijzen aanhouden. Dat stelt André van der Veen, commercieel directeur bij Hego RVS & Aluminium.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn positief met een groei van 3,4%. In de eerste maand van het nieuwe jaar maakten Europese RVS-producenten bekend dat de orderboeken tot mei al vol waren. Dit impliceert dat de vraag naar roestvast staal momenteel groter is dan het aanbod. Vorig jaar kon de RVS-markt rekenen op forse prijsstijgingen door onder meer een hogere nikkelprijs. Door problemen aan de aanbodzijde en een grotere vraag naar nikkel heeft de nikkelprijs het afgelopen jaar een stijgende lijn laten zien. De afgelopen twee maanden zijn de nikkelvoorraden echter iets gestegen, wat heeft geleid tot een verzwakkende nikkelprijs. De versoepeling van het exportverbod voor nikkelproducerende bedrijven in Indonesië heeft er ook voor gezorgd dat de prijs is gedaald tot net boven de $ 10.000. Volgens ABN AMRO kan nikkel dit jaar echter weer rekenen op prijsstijgingen door mogelijke tekorten, al zal dit groeitempo lager uitvallen door de relatief hoge nikkelvoorraden en onzekerheden op de nikkelmarkt.

Enorme stijging chroomprijs tussen 2015 en 2016

Nikkel is echter niet de enige grondstof die de prijs van roestvast staal beïnvloedt. De prijzen van zowel ijzer als chroom zijn zeer belangrijke factoren als het gaat om de prijs van roestvrij staal. Chroom is voor 18% aanwezig in AISI kwaliteit 304 en is daarmee een belangrijk onderdeel van de prijs. De prijsstijgingen van chroom en ijzer vorig jaar resulteerden in een prijsstijging van respectievelijk € 30 en € 50 extra per ton. Chroom liet vorig jaar een opmerkelijke prijsstijging zien, die naar verwachting ook dit jaar een grote impact zal hebben op de roestvaststaalprijzen. Daarnaast hebben de grote Europese leveranciers hun basisprijzen verhoogd.

Legeringstoeslag en prijs RVS “Ondanks een gemiddeld lagere nikkelprijs zal de legeringstoeslag voor februari weer stijgen”, zegt André van der Veen van Hego RVS & Aluminium. “Voor de maand februari verwacht ik een stijging van ongeveer €60~€80 per ton. Als er geen onvoorziene gebeurtenissen zijn, denk ik dat dit ook voor maart het geval kan zijn. De reden hiervoor is vooral de toename van chroom. Uiteraard zal de nikkelprijs rond het huidige niveau (10,150 dollar) moeten blijven en mag de prijs EUR/USD niet te veel afwijken van de huidige prijs (1,06)”. Van der Veen legt verder uit: “In combinatie met de toenemende vraag naar roestvast staal, het afnemende aanbod uit Azië en de geplande verhogingen van de basisprijzen, zullen de prijzen van roestvast staal op korte termijn zeker stijgen.”

Vraag naar aluminium blijft gunstig Volgens sectoreconoom Casper Burgering van ABN AMRO blijft de vraag in de aluminiummarkt gunstig, met name vanuit de bouw- en automobielsector. Het gebruik van aluminium in de automobielsector neemt al jaren toe. Het gebruik van aluminium in de automobielsector zal tegen 2025 naar verwachting met 30% toenemen. Ondanks deze gunstige vooruitzichten is er nog steeds een groot aanbod van aluminium dat een forse prijsstijging in 2017 zal temperen.

'MKB loopt grote kansen mis met data'

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

ConDoor kan groei bijhouden dankzij dubbel langgoedmagazijn aalbers|farina

Mis het pad naar de toekomst niet

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

11-10 HEGO is actief geweest in de…

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest…

18-11 Zoals u wellicht al weet, kunt u CNC-frezen gebruiken...

05-11 Martin Suijker (51) wordt de nieuwe algemeen directeur van Van Raak Groep. Hij volgt…

21-10 Alumeco Nederland in Oss levert al jaren aluminium staf- en plaatmateriaal aan de Nederlandse…

24-08 Jaguar Land Rover-ingenieurs zijn erin geslaagd een aluminiumlegering te ontwikkelen van…

14-07 De auto-industrie staat voor een gewichtsdilemma. In 2017 bijvoorbeeld, licht…

05-07 Audi heeft zijn…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.