Zo werkt het! Roestvrij is niet roestvrij! - Airco en koeling bij RCC Cold and Air Treatment

2021-11-16 13:18:20 By : Ms. Amy Zhang

Airconditioning en koeling bij RCC Cold and Air Treatment

Informatie over airconditioning, koeltechniek en koude, maar ook ventilatie, koeling en lucht

RVS wordt veel toegepast in koelinstallaties. De grootste mythe over roestvrij staal is dat het niet kan roesten. Het wordt vaak 'roestvrij staal' genoemd, maar de juiste term is 'roestvrij staal'. In deze editie van Hoe het werkt! Het bespreekt de verschillende soorten roestvast staal en corrosie, en manieren om corrosie te voorkomen.

Roestvast staal is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, moet de legering minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Het chroom zorgt voor een flinterdunne, ondoordringbare oxidelaag die het onderliggende metaal beschermt tegen agressieve invloeden. Deze laag wordt in stand gehouden door zuurstof van buitenaf. Als de film beschadigd is, herstelt hij zichzelf. Wanneer een beschadigd gebied wordt afgesloten van zuurstof, bijvoorbeeld door ophoping van vuil, wordt het onderliggende metaal actief en begint het corrosieproces.

Zo werkt het! We willen allemaal de beste installatie bouwen. Om dat te bereiken is het belangrijk dat we kennis delen. Het team van Wijbenga schrijft dan ook regelmatig over een specifiek koelonderwerp. In deze editie gaat Jeroen Schröer in op RVS.

Verschillende soorten roestvast staal Er zijn veel soorten roestvast staal, elk met hun eigen veld(en) en beperkingen. De volgende roestvaste staalsoorten worden over het algemeen gebruikt in de koeling: • 304: Voor algemene doeleinden in de voedings- en procesindustrie • 316 en 316L: Heeft een betere corrosieweerstand dan 304. De 316L-kwaliteit (koolstofarm) heeft een lager gehalte aan koolstof dan de 316 cijfer. Hierdoor is 316L beter bestand tegen interkristallijne corrosie na het lassen • 254SMO: Ook bekend onder de handelsnaam Avesta; zeer goede corrosieweerstand en goede weerstand tegen spanningscorrosie.

Veelvoorkomende soorten corrosie Hieronder worden een aantal veelvoorkomende soorten corrosie toegelicht: • Vliegroest Vliegroest ontstaat wanneer ijzerdeeltjes of verontreinigingen op het roestvaststalen oppervlak terechtkomen. Op die plekken wordt het binnendringen van zuurstof verhinderd en gaan de ijzerdeeltjes roesten, waardoor het lijkt alsof het RVS aan het roesten is. Mogelijke oorzaken van vliegroest zijn dat het RVS in aanraking komt met bijvoorbeeld staalborstels, ijzerdeeltjes van vonkenregens of slijpstof tijdens de verwerking van koolstofstaal. Roestvast staal mag daarom niet in aanraking komen met gereedschappen die eerder zijn gebruikt voor het bewerken van (koolstof)staal en moet worden beschermd als de staalbewerking in dezelfde ruimte plaatsvindt.

• Pitting (pitting) Pitting corrosie, ook wel 'pitting' genoemd, is een veel voorkomende vorm van corrosie (zie fig. 1, boven). Het is erg gevaarlijk omdat de besmetting plaatselijk en niet gelijkmatig plaatsvindt. Putcorrosie treedt vooral op bij contact met oplossingen die halogeenverbindingen bevatten, zoals chloor, broom, jodium en fluor. Zelfs gewoon kraanwater kan een voldoende hoge concentratie chloorionen bevatten, waardoor putcorrosie kan ontstaan. Op plaatsen waar de oxidelaag plaatselijk is doorgebroken, ontstaan ​​in het materiaal putjes die snel dieper kunnen worden. Deze plekken worden geleidelijk gevuld met corrosieproducten die de aantasting nog versterken.

• Spanningscorrosie Een spanningscorrosiescheur is te herkennen aan het deltavormige uiterlijk van een rivier. In figuur 2 is hiervan een voorbeeld te zien. De scheur begint aan het oppervlak met enkele grote scheuren, waarvan sommige meestal na het binnendringen in de muur zullen splijten. De scheuren zullen uiteindelijk leiden tot een breuk. Het gevaar van spanningscorrosie is vaak aanwezig wanneer chloride- of waterstofsulfidebevattende oplossingen in contact komen met het roestvast staal. Een veel voorkomende vorm van spanningscorrosie is het zogenaamde chloridescheuren. Dit kan gebeuren als de omgeving aan twee voorwaarden voldoet: • Het moet chloriden bevatten • De temperatuur moet hoog genoeg zijn Spanningscorrosie treedt meestal op op plaatsen waar (chloor)water wordt verwarmd, zoals in warmtewisselaars. Bij gebruik van moderne, goed lasbare, ferritisch-austenitische roestvast staalsoorten (duplex types, 254SMO) is de kans op spanningscorrosiescheuren kleiner.

• Interkristallijne corrosie Een van de meest beruchte corrosieverschijnselen bij roestvast staal is interkristallijne corrosie. Bij deze vorm van corrosie wordt het materiaal plaatselijk aan de korrelgrenzen aangetast. In roestvast staal zijn korrelgrenzen gevoelig voor corrosie als ze chroomcarbiden bevatten. Deze chroomcarbiden worden tijdens het lassen gemakkelijk gevormd in de door warmte aangetaste zone van het roestvast staal. Intergranulaire corrosie manifesteert zich in de vorm van aantasting aan beide zijden van de las. In de praktijk komen we deze vorm van aanslag niet vaak tegen, omdat materiaal en lasprocedure op elkaar zijn afgestemd.

• Biologische corrosie Lokale corrosie door microbiële organismen kan een groot probleem zijn. Het kan in allerlei omgevingen voorkomen: in de bodem, in pijpleidingen of in warmtewisselaars. Bio-organismen kunnen een corrosieproces versnellen door hun fysieke aanwezigheid (creatie van zuurstofarme spleten), metabolische activiteit (agressieve afvalstoffen) of directe betrokkenheid bij de corrosiereactie (oplossen van specifieke elementen). Veel metalen blijken hiervoor gevoelig te zijn en RVS is daarop geen uitzondering. Onder de beschermende biofilm van microbiële kolonies is de zuurstofconcentratie erg laag, waardoor een zone ontstaat die onderhevig is aan corrosie.

Waterkwaliteit meten Bij warmtewisselaars kan corrosie worden versterkt door afzetting van kalk of andere (vaste) stoffen op het roestvast staal in de warmtewisselaar. Dit kan leiden tot lokale concentraties van stoffen die veel hoger zijn dan de toegestane concentraties. Voldoende doorstroming, waterbehandeling en periodieke (chemische) reiniging kunnen noodzakelijk zijn. Wateranalyse geeft een beeld van de waterkwaliteit, maar het is een momentopname. Het spreekt voor zich dat één wateranalyse niet representatief is voor een langere periode. Bij het ontwerp, de constructie en het onderhoud van het systeem moet rekening worden gehouden met het feit dat RVS niet altijd RVS is.

Belang van een goede analyse Vanuit een breed spectrum moet worden bekeken of er mogelijke factoren aanwezig zijn die de levensduur van het roestvast staal negatief beïnvloeden. Waar nodig moeten maatregelen worden genomen om corrosie te voorkomen. Voor al deze factoren is het lastig om richtlijn of grenswaarden te geven. Er zijn ook combinaties mogelijk die uiteindelijk een negatief effect hebben. Mogelijke problemen zijn vaak al bekend, zoals gebieden met hard water, vervuiling in het systeem of het aanbrengen van een bijtend product. De bekende incidenten hadden achteraf vaak voorkomen kunnen worden als er vooraf een goede analyse was gemaakt en de materiaalkeuze en het systeem daarop was afgestemd.

Tags: corrosiebescherming, industriële koeling

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De koelsector doet te weinig om jonge professionals aan te trekken

Schrijf je in voor de Cold and Air Treatment nieuwsbrief