Zeven palen op de Bergse Plaat: dit is waarom dit kunstwerk daar staat

2021-11-05 07:26:11 By : Mr. Jack Zhang

Wanneer je denkt aan een kunstwerk op de Bergse Plaat, is de kans groot dat je denkt aan de zeven roestvrij stalen palen denkt die half op land en half in het water staan. Maar wat is de betekenis van dit kunstwerk waar met blauwe letters 1574 en 1999 opstaat?

Het kunstwerk 'Windvanen' op de Bergse Plaat is in 1999 ontworpen door de Eindhovense Hugo Vrijdag, blijkt uit gegevens van Stichting Kunst in de Openbare Ruimte. Dat jaartal is de reden dat aan een kant van de palen de 1999 staat. Maar waar komt 1574 vandaan?

In het jaar 1574 vond er een zeeslag bij Bergen op Zoom plaats, geeft de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte aan. De strijd werd optreden tussen de Zeeuwse en Hollandse steden die het opnamen tegen de Spanjaarden. Deze Slag bij Reimerswaal tijdens de tachtigjarige oorlog verloren door de Spanjaarden.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Vrijwel alle pilaren staan ​​in het water, waarvan twee exemplaren net op de kade staan. Volgens de kunstenaar is dit een bewuste keuze. Hoewel de windvanen op het land staan, was dat vroeger de plek waar water was. Terug naar 1574, maar ook naar de tijd dat van de Bergse Plaat was er nog niet.

Vooral bij oude huizen zie je het nog wel eens. Een inkeping naast de voordeur, vaak ter hoogte van de...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Bergen op Zoom en blijf op de hoogte van alles over en rondom Bergen op Zoom.

Deze beroemde musical zie je aankomen in de buurt van Bergen op Zoom (en je krijgt nu korting)

Aangeboden door The Sound of Music

Deze beroemde musical zie je aankomen in de buurt van Bergen op Zoom (en je krijgt nu korting)

Aangeboden door The Sound of Music

Aangeboden door The Sound of Music

indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar: stem en help ons winnen

Aangeboden door The Sound of Music

Genieten van Bergen op Zoom

Blijf op de hoogte van alles uit Bergen op Zoom

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden