Waterstof in gasmengsel verbetert TIG-lassen van RVS - Nieuws - Engineersonline.nl

2021-11-16 13:27:11 By : Ms. cindy Ren

03 november 2011 om 14:23 - Amsterdam

Het lassen van RVS is op zich niet zo bijzonder. Het wordt al jaren veelvuldig gedaan. Er kunnen echter problemen ontstaan, omdat roestvast staal een sterke neiging heeft om te vervormen tijdens het lassen. Het heeft namelijk een veel grotere uitzettingscoëfficiënt dan bijvoorbeeld staal, waardoor krimp en vervorming tijdens het lassen veel groter zijn. Naast het handhaven van de juiste lasvolgorde, kan de vervorming ook worden gecontroleerd met TIG-lassen of gepulseerd MAG-lassen.

TIG-lassen met argon heeft als voordeel een zeer zuiver smeltbad. Er zijn echter ook een paar nadelen: naast de hogere warmte-inbreng is de relatief lage lassnelheid het grootste nadeel. Het gebruik van argon met toevoeging van 2 tot 5% waterstof kan de lassnelheid aanzienlijk verhogen bij het lassen van austenitisch roestvast staal (bijv. 316L, 308L, 309L, 347, etc.). Het gebruik van een gaslens is ook aan te raden omdat er dan een laminaire gasuitstroom ontstaat, wat de las aanzienlijk verbetert.

De waterstof in het gasmengsel vernauwt de boog, zodat de warmte-energie op een kleiner oppervlak wordt geconcentreerd. Hierdoor kan de lassnelheid soms met meer dan 30 procent worden verhoogd in vergelijking met TIG-lassen met alleen argon als beschermgas. Ook neemt de vervorming door de geconcentreerde boog af en is er een betere doorstroming van het smeltbad, wat erg prettig is voor de lasser. Een bijkomend voordeel van het gebruik van een argon/waterstof gasmengsel is de vermindering van verkleuring van de lasnaad en het omringende materiaal.

Bij het lassen van RVS buizen wordt vaak gewisseld tussen TIG lassen voor de wortelnaad en gepulseerd MAG lassen voor het opvullen van de lasnaad. Naast het wijzigen van het proces betekent dit dat er ook twee verschillende gasmengsels op de lasplaats aanwezig moeten zijn.

Bij het MAG-lassen van roestvast staal is het sterk aan te raden om te kiezen voor gepulseerd MAG-lassen. Roestvast staal is veel gevoeliger voor variaties in uitsteeklengte en toortspositie, waardoor stroomsterkte en spanning sterk kunnen fluctueren. Hierdoor kan een instabiele boog ontstaan ​​en dus een verminderde laskwaliteit. Bij het lassen met een conventioneel proces (niet-pulserend) zal de afwerking van de las vaak grijzer van kleur zijn door meer verbranding/oxidatie en boller door minder vloei. Er kan ook meer spetteren.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van waterstofhoudende beschermgassen is de verlaging van het ozongehalte. Ozon vormt een aanzienlijk gezondheidsrisico bij het lassen van roestvast staal met argon. Dit kan niet volledig worden voorkomen door gebruik te maken van een afzuigsysteem. De blootstelling aan ozon kan hoog zijn bij het TIG-lassen van roestvast staal met argon als beschermgas. .

Ricardo Donselaar IWS, applicatiespecialist Welding & Cutting, Air Products Nederland

Het assortiment van Air Products omvat de menggassen Inomaxx 2 en Inomaxx Plus voor het MAG-lassen van roestvast staal. Bij gebruik van Innomaxx TIG-gas in plaats van argon wordt de blootstelling aan ozon aanzienlijk verminderd.

Hier kun je een reactie achterlaten op het bericht. Om spam te voorkomen worden reacties pas gepubliceerd na beoordeling door de redactie.

Door de toename van het gebruik van batterijen zullen in de toekomst enorm veel batterijen gerecycled kunnen worden. Diverse organisaties bereiden zich hierop voor. Zo heeft het Duitse Duesenfeld een rechtszaak...

De energie die windturbines opwekken mag dan als schoon en groen worden gezien, dat geldt niet voor de buiten gebruik gestelde turbinebladen. Hernieuwbare energie-ontwikkelaar Enel Green Power werkt…

Wetenschappers van ETH Zürich hebben een fabriek gebouwd die koolstofneutrale vloeibare brandstoffen kan produceren uit zonlicht en lucht.

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Dit scheelt ruimte in de...

Lineaire aandrijfcomponenten en oplossingen

Gespecialiseerd in vormen, dieptrekken, flenswalsen, lassen en apparatenbouw.

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Stappenmotor - Servomotor - Elektromagneet

De managementconferentie brengt het hele waardesysteem van batterijtechnologie samen.

Productronica laat zien welke kansen de elektrificatie van de auto-industrie de...

Congres voor iedereen die werkzaam is op het gebied van Externe Beveiliging

Disclaimer/privacyverklaring Contact Colofon Inschrijven Adverteren E-mail nieuwsbrief Sitemap

Vraag en aanbod Wie levert Constructor Elektro-Data A&B Kunststof en Rubber

© 2010-2019 MYbusinessmedia Holding bv Alle rechten voorbehouden