Regenwater effectief afvoeren met lijngoten » Bouwwereld.nl

2022-05-21 12:13:58 By : Ms. Angel Huang

Als je een terras of andere vorm van bestrating hebt, heb je er vast wel mee te maken gehad. Regenwater! Het wordt vaak niet goed afgevoerd en dat zorgt voor plassen op de tegels. Een afvoergoot zorgt er voor dat het water gewoon weg kan lopen en uitkomt bij de plek waar het moet zijn.

Wateroverlast is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten. De schade die water kan doen is enorm – als eerste gaan je voegen er aan. Dat kan tot gevolg hebben dat tegels los kunnen gaan zitten of onkruid tussen de tegels kan groeien. Ook vuil hecht zich op deze manier veel sneller aan de je bestrating.

Gelukkig kun je dit en andere problemen allemaal voorkomen door een goed afvoersysteem in te graven met lijngoten. Hiermee leid je het water naar de juiste plek zodat het afgevoerd kan worden. In dit blog leggen we je alles uit over lijngoten.

Er bestaan diverse goten. Allemaal hebben ze hetzelfde doel, (regen)water zo efficiënt mogelijk afvoeren. Ze verschillen met name in het materiaal dat gebruikt wordt. Zo heb je onder andere de volgende soorten:

Roestvrijstalen Afvoergoten: dit zijn de meest gebruikte varianten van de lijngoot. roestvrijstalen afvoergoten zijn praktisch, roesten niet en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding. Gegalvaniseerde Lijngoten zijn ook roestvrij, met name door de gegalvaniseerde coating. Die zorgt er onder andere voor dat de vloeistoffen die in contact staan met de goot niet zorgen voor corrosie. Afvoergoten van gietijzer zijn ontzettend mooi en vooral door de afwerking. Gietijzer is een klassiek materiaal dat zich keer op keer heeft bewezen in de afwatering.

Kijk, uiteraard gaat het aan het eind allemaal om het water zo snel mogelijk naar het riool te voeren om zo min mogelijk waterschade te krijgen. Door de hoge zuurgraad in het water telt elke minuut! Hierdoor heb je veel minder kans op overstromingen en overlast. Daarnaast bescherm je op deze manier ook je huis.

Wat wel belangrijk is bij de afvoer van water, is dat je het terras onder een lichte helling af laat lopen. Op die manier gaat het water al uit zichzelf heen waar je het hebben wilt. Als je en lijngoot ingraaft en deze via pvc buizen aan het riool verbindt heb je de waterafvoer goed geregeld!

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Breng me op de hoogte van nieuwe reacties via e-mail

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij alle Bouwspecials al gelezen? Bestel ze nu met korting in één pakket! In dit pakket vind je de specials: brandveiligheid, circulair bouwen en ontwerpen, isolatie, BENG-bouwen en gevels.

Onbeperkt toegang tot  Premium   artikelen en Bouwwereld digitaal lezen?

Dat kan al vanaf  € 7,29 per maand.