Nieuw kunstwerk in Boornbergum/Kortehemmen

2021-11-05 07:18:31 By : Ms. cynthia wang

BOORNBERGUM - Deze week komt er op de Westerbuorren/Dykfinne in Boornbergum een ​​​​kunstwerk. Het is een zeilscheepje, vervaardigd van cortenstaal - dat wordt na behandeling roestig - gecombineerd met gepolijst roestvrij staal. Het is gemaakt door dorpsgenoot en beeldhouwer Gerard Herder (67).

Het was voor de kunstenaar een hele eer dat hij door Dorpsbelangen Boornbergum – Kortehemmen werd gevraagd een kunstwerk voor de dorpen te ontwerpen. "Ik heb diverse schetsen gemaakt en daar heeft het bestuur één." Het vijf meter lange kunstwerk wordt geplaatst nabij 'het haventje' van Boornbergum, een plek net buiten het dorp waar vandaan mannen vroeger de Boornbergumerfeart richting De Veenhoop. Vrijdag wordt het beeld officieel door wethouder Maria le Roy van gemeente Smallingerland.

Gerard Herder maakt afwisselend werk, waaronder beelden van steen, hout, metaal en soms zelfs glas. "Ik heb net een beeld afgerond dat ik heb gemaakt voor een tentoonstelling in De Lawei." Hij heeft geen idee wanneer de expositie doorgang kan vinden, maar een prachtig kunstwerk is het wel: boomschors in de vorm van een menselijke tot beklommen door tientallen 'mensjes' gemaakt van bananen bladeren. Symboliek: de natuur gaat zijn eigen gang, de mens wil dat taalproblemen.

Wat bijna in alle beelden van Gerard Herder komt terug is de 'verdwijnende lijn'. Hij vertelt: "Weggaan is vaak een thema. Als je weggaat je vrijheid. De lijnen in mijn beelden maak ik vaak zo dat ze warmte uitstralen, en beweging; een weggaande, vrijheid bergende, beweging." Dat is goed te zien in het kunstwerk dat deze week een plek krijgt tussen Boornbergum en Kortehemmen. Het symboliseert wel-vaart. Schepen zijn altijd onderweg, net als geschiedenis en ontwikkelingen. De bevoorrading vond vroeger plaats over het water en vanaf 'het haventje' met paard en wagen over land. "Door de vaart er in te houden, het dorp de huidige welvaart", aldus de kunstenaar. "Verenigingen, winkels, scholen, de nieuwbouw, kunstenaars, bakkers, enz. danken er hun bestaan ​​​​aan."

Vanaf maandag 6 december 2021 gaan de gevechtsvliegtuigen van vliegbasis Leeuwarden in de avonduren vliegen. In de weken 49, 50 en 51 wordt er van maandag tot en met donderd..

Directeur-bestuurder Jeannette Dekker woningstichting Thús Wonen bij vertrek per 1 februari 2022 vanwege privé-omstandigheden.

Het koor van Oosternijkerk is voorlopig gestopt met herhalingen. Van de twintig leden hebben 18 het coronavirus opgelopen

Het plan om in de van de Menorah-kerk aan de Dwarswijk in Drachten woningen te bouwen, is qua procedure een stap dichterbij gekomen. Het plan betreft de bouw van 29 a..

Sinds juni 2020 mag OSG Singelland Burgum zich 'Gezonde School' noemen. Dit 'etiket' is ontvangen door het binnenhalen van het themacertificaat roken-, alcohol- en drugspreventie

Op zondagavond 14 november staat het Maartenskerkconcert in het teken van zang (sopraan), klarinet en piano. Uitvoerenden zijn pianiste Monique van de Ven, sopraan Fardau v..

De afgelopen anderhalf jaar zijn wij meer thuis dan ooit. Dit is goed zichtbaar in de interieurtrends

Op 10 november brengt het Scapino Ballet met Casablanca een dansvoorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld naar De Lawei. De dag erna staat S..

Vrijdag 5 november 2021 is er een nieuwe avondavond 'Noordermannen Veenklooster'. Het thema van de avond is: geef wat je hebt! De avond begint om 20

Dichter en kunstenaar Erik de Boer gaat zijn tweede dichtbundel genaamd 'Een Waging Pogen' publiceren. De bundel wordt uitgebracht op zaterdag 27 november om 20

Het Ivoriana Trio van het Noord-Nederlands Orkest geeft op zondag 14 november een concert in De Schierstins te Feanwâlden. De musici Hanka Clout (klarinet), Marijke Zijlstra..

Weet je nog niet wat je wilt worden, wat voor mogelijkheden er allemaal zijn van ben je gewoon benieuwd naar iemand zijn van haar beroep? Dan zijn de avonden 'Beroepen in beeld..

Het Repair Café Drachten is dit jaar nog aanwezig op de zaterdagen 13 en 27 november en op 11 december. De reparateurs zitten op deze dagen van 13

Om de meubels op De Kruidhof in Buitenpost op te fleuren, zijn ze daar op zoek naar verf. “Wij kunnen alle kleuren gebruiken

Tijdens de uitzending vanavond hebben gedemissioneerde premier Mark Rutte en gedemissioneerde minister Hugo de Jonge een verzwaring van de coronamaatregelen aangekondigd. op mij..

Damesteams GVV Feanwalden door naar Fries Kampioenschap, heren halen vier keer goud

Noardeast-Fryslân: “Maak Anjum aardgasvrij”

Marrit en Silke Helmholt in actie voor Nikki's Place in Thailand

Gerald & Nelinda Troost naar Surhuisterveen

Drie gewonden bij een ongeval ongeval in Surhuizum

Trekker valt achterover in De Tike

Vader met zijn soort op een fiets aangereden door een auto

Aanrijding tussen auto en vrachtwagen op Zevenhuisterweg in Noardburgum; weg dicht

© Copyright Actief Media Het is niet toegestaan ​​​​teksten, foto's van enig onderdeel van deze website over te nemen van te expliciete toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van