Mysterie opgelost: het verhaal van een bijzonder gedicht in Look in the Pot

2021-11-16 13:18:08 By : Ms. Anne Zhang

Ooit gezien? Tijdens een heerlijke lunchwandeling door het Bergse stadspark Kijk in de Pot kun je zomaar een bijzonder, maar kort gedicht tegenkomen. De regel 'Je verdwijnt hier' is een beetje verborgen, maar er zit een heel verhaal aan vast.

De geschiedenis van het ontstaan ​​van Kijk in de Pot hebben we al op een rijtje gezet. Toen het stadspark zijn huidige vorm aannam, ontstond ook het idee om er kunst in te brengen. In 1999 ging de Bergse beeldend kunstenaar Albert Hagenaars samen met de Bergse dichter Bert Bevers aan de slag om enkele bijzondere dichtregels voor het park te bedenken.

(Post gaat verder onder foto)

Het gedicht is dan ook geschreven door twee Bergenaren. Albert Hagenaars kwam met de eerste woorden. Toen voegde Bert Bevers er wat woorden aan toe en zo ging het nog een tijdje door. Halverwege het jaar 2000 beslisten ze op een terras in Antwerpen definitief over de definitieve tekst. Je kunt het gedicht nu zien in Look in the Pot.

Jij die hier verdwijnt, doorziet dit niemandsland vol met iedereen

De dichtregels staan ​​aan de kant van de Binnenschelde in het park. Dat deel is de zogenaamde Veldschans, onderdeel van Kijk in de Pot, dat vroeger een artillerieterrein was. Daar zie je nog restanten van: een paar muren die het gevoel van een binnen- en een buitenruimte moeten creëren. Dat gevoel lees je ook terug in die beroemde dichtregel: Jij die hier verdwijnt / doorkijkt in dit niemandsland vol iedereen.

(Post gaat verder onder foto)

Nadat Albert en Bert het eens waren over de tekst, werden de lijnen in betonnen muren geplaatst. De achtergrond werd een roestvrijstalen plaat en de letters waren blauw. De tekst was zo geplaatst dat je hem als automobilist vanaf de Markiezaatsweg goed kon lezen. Helaas heeft het kunstwerk in de loop der jaren veel uitdagingen moeten doorstaan.

(Post gaat verder onder de kaart)

Meerdere keren hebben vandalen zich gericht op de dichtregel in 'Niemandsland' Look in the Pot. De teksten waren beklad, maar ook de roestvrijstalen platen werden gestolen. Het heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat de blauwe kleur van het kunstwerk na verschillende verbouwingen is verdwenen. Hierdoor is de tekst vanaf de Markiezaatsweg minder goed leesbaar. Ook de begroeiing van heesters en struiken zorgt er regelmatig voor dat je de regel van het gedicht niet goed ziet.

Tip: loop door de stad en let op de gevels van gebouwen. Je zult merken dat er allerlei poëtische…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Bergen op Zoom in de buurt en blijf op de hoogte van alles over en rond Bergen op Zoom.

Ultiem kerstgevoel: BN DeStem komt met hartverwarmende actie (en jij mag meedoen)

Geleverd door Kom voor elkaar

Geleverd door Kom voor elkaar

buurt is genomineerd voor Website van het Jaar: stem en help ons winnen

Geleverd door The Sound of Music

Geniet van Bergen op Zoom

Blijf op de hoogte van alles uit Bergen op Zoom

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden