Mysterie opgelost: dit is waarom er metalen plaatsjes in de grond zitten in Utrecht - indebuurt Utrecht

2022-05-27 19:48:52 By : Mr. Sam Cheng

Is het je weleens opgevallen dat er metalen plaatjes in het trottoir zitten? Misschien heb je dan ook al gezien dat er het woord ‘meetpunt’ op staat. Maar waar dienen die meetpunten eigenlijk voor?

Je hebt de meetpunten in verschillende soorten, soms is het alleen een ‘spijker’ en op andere plekken zijn er ook markeringen rond dat punt aangebracht.

De juiste benaming voor deze metalen meetpunten is een meetspijker of meetnagel. Zo’n spijker wordt gemaakt van roestvast staal, brons of messing en kan tussen straatstenen of in asfalt geslagen worden. Daarna wordt dit meetpunt gebruikt om, je raadt het al, metingen uit te voeren.

De spijker dient er voor om de meetapparatuur precies op de juiste plek de plaatsen om exacte metingen te doen. Het wordt gebruikt voor landkaarten, het aanleggen van wegen, het landschap in kaart brengen en ondergrondse riolerings-, gas-, of waterleidingen uittekenen.

Zo’n meetspijker is prima te zien als je op de grond staat, maar als je vanuit een vliegtuig metingen wil doen, wordt het lastiger. Daarom zie je ook weleens een meetpunt met een witte en zwarte ring eromheen. Dat wordt een vliegschijf genoemd. De vliegschijf is aangebracht voor fotografie vanuit de lucht. Zo kunnen drones vanuit de lucht gemakkelijk de meetpunten zien.

Tekst gaat verder onder de foto >

Tegenwoordig wordt er veel met infrarood en lasers gewerkt om de metingen te doen, en zijn de vliegschijven een beetje gedateerd. De meetspijkers daarentegen worden nog dagelijks gebruikt door landmeetkundige bureaus of aannemers van bouwprojecten.

Als je goed om je heen kijkt zie je ze weleens hangen in hoekjes van gebouwen op straat in Utrecht….

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Utrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Utrecht.

500 euro shoptegoed winnen mét een personal shopper: hier kan het

5 x de mooiste fiets- en wandelroutes in en rondom Utrecht voor het ultieme lentegevoel

Aangeboden door RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Aangeboden door Livera Hoog Catharijne

Hallo weekend! 5 x deze leuke dingen kun je in Utrecht doen

Blijf op de hoogte van alles uit Utrecht

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden