Leuven: ‘zendtoren’ Sint-Maartensdal wordt gerenoveerd – RadioVisie

2022-07-29 22:35:52 By : Mr. Ray Chow

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De bekende toren van de woonwijk Sint-Maartensdal in het centrum van Leuven wordt gerenoveerd. Heel wat FM en DAB+ radiostations maken gebruik van deze 115-meters hoge toplocatie.

De Sint-Maartensdaltoren op de kruising van de Sint-Maartenstraat en de Rijschoolstraat is één van de belangrijkste herkenningspunten in Leuven. De hoogbouwwijk, een ontwerp van architect Renaat Braem, werd begin jaren ’60 opgeleverd. De zendmast bovenop de toren, een expliciete wens van de architect, is 45 meter hoog en is opgebouwd uit een antennemast in roestvrij staal, op een betonconstructie met radiale lamellen. Ondanks financieringsproblemen en een weigering van de bouwvergunnning werd de hoge mast in 1965 aangebracht. Vermits de toren intussen deel uitmaakt van de skyline van Leuven en erfgoed is, mag men haar niet afbreken en moet ze gerenoveerd worden. De gebouwen werden enkele jaren geleden al aangepakt, nu is het dus de beurt aan de 45- meters hoge torenspits.  De stad Leuven gaat hiervoor 140.000 euro subsidie geven aan de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal, de eigenaar van het gebouw.

° Lees verder onder de foto’s

De toren is samen met het appartementsblok in totaal 115 meter hoog, en daarmee het hoogste gebouw in de bierstad. Dat maakt het bouwwerk erg interessant voor de zendantennes van radiostations. Gezien de geografische ligging van Leuven (in een dal) is een hoge mast een must willen de stations ook buiten Leuven te ontvangen zijn. De mast huisvest heel wat Leuvense omroepen gaande van netwerkradio’s,  landelijke tot zelfs lokale: NRJ (104.2 FM, 3162 W), VBRO (105.3 FM, 100 W), Topradio (102.6 FM, 1995W),  Stadsradio Vlaanderen (105.6 FM, 100W).

Sinds eind juli heeft ook de oudste lokale radio, Scorpio (106.0 FM, 100 Watt), gekozen voor de Sint Maartensdaltoren nadat men jarenlang uitzond vanop het Sint-Pieters ziekenhuis. Verder bevat de mast nog de DAB+ antennes voor de VRT muxen. Mogelijk dat ook de VRT-steunzenders voor Leuven (o.a. Stu Bru 88.0 FM, Radio 1 98,5 FM) verhuizen of intussen al verhuisd zijn?

Bevestiging ontbreekt want zoals bekend moet de VRT geen zendvergunning aanvragen en kunnen ze hun zendersites met meer vrijheid installeren dan de particuliere omroepen. (DM) ° Foto’s bezorgd G. – Bronvermelding geschiedenis: Erfgoed Vlaanderen

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Een gigantische elektriciteitsonderbreking haalde onder meer Europe 1 voor meerdere uren uit de ether.

Onze Jos wist dit keer door te dringen tot het ‘kloppend hart’, de technische ruimte Lees verder

Na de Apple-toestellen bieden Netflix en Sennheiser dit nu ook aan op ieder apparaat.

Superbooth in Berlijn kreeg de primeur bij de voorstelling van twee nieuwe prototypes waar een Lees verder

Op zondag 5 juni is er tussen 14:00 en 17:00 uur een 'Open Studio Dag'. Lees verder

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Als enige van alle 59 lokale radio’s in Vlaanderen in de digitale ether gebruikt Victoria Lees verder

De Vlaamse Regering heeft vrijdag principieel beslist om de televisiekanalen 49, 53 en 59 (in Lees verder

© 2021 RadioVisie.eu, alle rechten voorbehouden | Disclaimer