Laptop Best Buy Guide - Tot 1000 euro: ASUS Zenbook, Lenovo Slim 7 - Tweakers

2022-05-29 01:42:44 By : Ms. Jennifer Zeng

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Voor een dunne en lichte laptop trekken we maximaal 1000 euro uit en dat moet wat ons betreft genoeg zijn voor een laptop die, zoals de naam van de categorie al aangeeft, dun en licht is. We zijn op zoek naar een laptop met een schermdiagonaal van maximaal 14" en een niet al te hoog gewicht, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. 1000 euro is, zoals gezegd, het maximum, maar we hebben al voor maximaal 800 euro twee laptops op het oog die allebei een uitstekende keuze zijn. Ze zijn beide voorzien van een Ryzen 5 4500U-processor met zes cores. De ene is de Yoga Slim 7 en de andere is de ASUS Zenbook UM425.

We zijn, net als bij de andere Best Buys in deze guide uitgekomen op laptops met een AMD Ryzen-processor. Op dit moment zijn er geen laptops met Intel-processor die voor 800 euro dezelfde prestaties kunnen neerzetten als laptops met hexacores van AMD. Dat heeft ook tot gevolg dat we op deze pagina weer een Lenovo-laptop aanhalen, want Lenovo heeft een groot deel van de Ryzen-processors weten te reserveren bij AMD. Een korte blik op de Pricewatch laat zien dat Lenovo op het moment van schrijven 57 modellen aanbiedt met de Ryzen 4000U-processor, terwijl dat er bij ASUS bijvoorbeeld maar 10 zijn en bij Acer slechts 5. Toch hebben we onlangs ook een ASUS Zenbook getest die zich kan meten met de Yoga 7 Slim, waarvan we het topmodel in augustus reviewden.

De Best Buys van dit moment zijn wat ons betreft de ASUS en Lenovo in de eerste twee kolommen van de bovenstaande tabel. De ASUS is iets lichter, maar kost op het moment van schrijven 800 euro, terwijl de Yoga Slim 7 met 512GB opslag 750 euro kost. Die laatste laptop is wel bij slechts één winkel te krijgen, dus als hij daar uitverkocht is en je wil graag een Slim 7, zou je nog kunnen kiezen voor een van de modellen in de laatstste twee kolommen. Dan heb je bovendien de keuze voor een gezellige, donkerpaarse behuizing, in plaats van het gebruikelijke grijs. De prijs is echter niet zo aantrekkelijk als die van de Slim 7 in de tweede kolom, want ook deze modellen kosten 750 euro, maar hebben een ssd ter grootte van slechts 256GB.

Over de Slim 7 hebben we zoals gezegd eerder een review gepubliceerd en daarom besteden we hier met name aandacht aan de UM425, die we uiteraard vergelijken met de testresultaten van de Slim 7. Over de UM425 hebben we eigenlijk ook al eerder geschreven, want de laptop lijkt van buiten als twee druppels water op de UX425, die we begin september reviewden. Een fundamenteel verschil tussen de UX425 en de UM425 is de processor. De UX heeft een Intel-processor, terwijl de UM van een AMD-processor is voorzien. De prijzen liggen ook iets anders, want de Intel-uitvoering kost 1300 euro, terwijl de AMD-versie slechts 800 euro kost.

De Ryzen-uitvoering van de Zenbook is niet alleen goedkoper dan de uitvoering met Intel-processor, hij is dankzij zijn twee extra cores in de meeste benchmarks ook veel sneller dan de Intel-varianten. Alleen als het op bewerkingen aankomt die op één core draaien, zoals Cinebench single, wint de Intel-processor het. In de meeste gevallen zijn de zes AMD-cores echter te snel voor de vier Intel-cores.

Een kritiekpunt op de Zenbooks met Intel-processor dat we tijdens de review maakten, betrof de mate van throttling bij langdurige belasting. We testen dat met behulp van Blender, waarin we gedurende 30 minuten steeds dezelfde afbeelding renderen en kijken naar de rendertijd. Die is de eerste keer het kortste en wordt langer naarmate de temperatuur oploopt en de processor zichzelf moet terugklokken. De extra cores zorgen ervoor dat de UM425 in deze test toch al sneller is dan de UX425, maar er vindt ook minder throttling plaats. We hebben van de Slim 7 niet de uitvoering met Ryzen 5-processor getest, maar de Slim 7 met Ryzen 7 laat zien dat Lenovo de throttling bij die laptop nog wat beter onder de knie heeft.

Wat het uiterlijk van de Zenbook UM425 betreft kunnen we bijna de eerdere review van de Zenbook UX425 kopiëren. De laptop heeft dezelfde metalen behuizing, die er strak uitziet, maar wat stevigheid betreft niet helemaal overtuigt. Vooral de dunne schermranden, die er mooi uitzien, leveren geen erg stevige constructie op, waardoor het scherm zich laat torderen als je er wat kracht op zet. Bij de Yoga Slim 7 is dat overigens ook het geval en bij dunne en lichte laptops zien we dat vaak voorkomen. In de dunne rand heeft ASUS wel een webcam met gezichtsherkenning weten te verwerken, waardoor je snel kunt inloggen met behulp van Windows Hello. De Slim 7 heeft dat ook en die is bovendien voorzien van een tof-sensor, die je aanwezigheid kan detecteren en de camera alvast aanzet als je in de buurt komt.

De basis van de laptop is ook van metaal gemaakt en had wat ons betreft nog iets steviger gekund. Dat gebrek aan stevigheid kan je merken tijdens het typen, want bij een zware aanslag kan de behuizing meeveren als je de toetsen indrukt. De toetsentravel houdt niet over bij de dunne laptop, maar dat geldt voor vrijwel alle thin&lights die we testen. De aanslag is in ieder geval wel duidelijk en wordt netjes gedempt. De touchpad op de Zenbook 14 is lekker groot en voorzien van ASUS' NumberPad, wat inhoudt dat je met een druk op de knop in de hoek de touchpad omtovert in een numeriek toetsenbordje. Dat is op zich leuk bedacht, want het toetsenbord heeft geen numeriek eiland. Het gebrek aan feedback, die een fysieke toets wel levert, lijkt ons echter een gemis voor een dergelijk toetsenbordje en we kunnen ons niet voorstellen dat het een echte meerwaarde biedt.

De aansluitingen op de behuizing van de UM425 zijn dezelfde als op de UX425, met één groot verschil: de aanwezigheid van Thunderbolt. We kennen geen laptops met AMD-processor die van Thunderbolt-aansluitingen zijn voorzien en dus moet de UM425 het doen met 'gewone' USB-C-aansluitingen, die wel een maximale doorvoersnelheid van 10Gbit/s ondersteunen. De HDMI-aansluiting ondersteunt de 2.0-versie van het protocol, dus 4k-televsies en -beeldschermen kunnen gewoon op 60Hz aangestuurd worden. Er is verder nog een gewone USB-A-aansluiting met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s aanwezig en tot slot zit er een microSD-kaartlezer op de laptop. We missen een mini-jackaansluiting, iets wat op veel smartphones wordt weggelaten, maar wat we op laptops vrijwel altijd nog gewoon aantreffen.

De Zenbook UX425 was van een goed scherm voorzien, met een goede helderheid en een goed contrast, en het is duidelijk dat daar bij de UM425 op bezuinigd is. Het scherm heeft een lagere helderheid van 281cd/m² en een contrast van 1337:1 en hoewel we dat een mooi getal vinden, is het niet zo hoog als de 1700:1 die het scherm in de UX425 haalde. In vergelijking met de Slim 7 is het scherm van de UM425 ook minder goed. Hoewel Lenovo in zijn specificaties een helderheid van 300cd/m² belooft, haalden we met ons reviewsample een hogere helderheid en een uitstekend contrast van meer dan 2000:1.

De wat lage helderheid van het ASUS-scherm zorgt ervoor dat de afleesbaarheid bij veel omgevingslicht niet al te best is, al zal het voor werk binnenshuis zonder direct invallend zonlicht wel toereikend zijn. Het scherm heeft een matte afwerking en dat helpt bij de afleesbaarheid. Wat kalibratie betreft doet het scherm het wel erg goed en zien we een afwijking van minder dan 3 in beide schermtests. Dat wil zeggen dat de afwijking van de sRGB-standaard met het blote oog niet waar te nemen moet zijn.

Niet onbelangrijk voor een dunne en lichte laptop is de accuduur en daar verwachtten we heel wat van, gezien de grote accu waarvan de UM425 is voorzien. De UX425 haalt met dezelfde accu een accuduur van ruim 18 uur tijdens browsen en de UM425 zit daar behoorlijk onder. Een accuduur van 12 uur is nog altijd niet verkeerd, maar ASUS heeft duidelijk minder aandacht besteed aan het halen van een lange accuduur dan bij de UX425. Een oorzaak van die kortere accuduur zou het scherm kunnen zijn. Bij de UX425 werd een extra zuinig paneel gebruikt, dat maximaal 1 watt verbruikt, terwijl bij de UM425 voor een conventioneel paneel is gekozen. De Slim 7 doet het overigens beter dan de UM425 in beide accutests.

Tot slot halen we de onderkant van de laptop af en daar valt bij de UM425 niet bijzonder veel te zien. Het werkgeheugen is namelijk vastgesoldeerd en alleen de ssd, boven de processor, is vervangbaar. Een tweede ssd, zoals bij de Slim 7 wel geïnstalleerd kan worden, is bij de UM425 geen optie.

De ASUS UM425 is voor 800 euro een aantrekkelijkere laptop dan zijn 500 euro duurdere Intel-broer: de UX425. De AMD-variant is sneller en heeft minder last van throttling. Het scherm is bovendien goed gekalibreerd, maar heeft wel een wat lage helderheid. Verder is de accuduur van 12,5 uur tijdens browsen prima, maar er zijn wel laptops in dezelfde prijsklasse die het beter doen. Ten opzichte van de Slim 7 is de ASUS wat lichter en is de schermkalibratie beter, maar op andere punten doet de Slim 7 het toch beter.

De aanwezigheidsdetectie van de Lenovo is bijvoorbeeld prettig als je even wegloopt en weer terugkomt bij je laptop en dat is iets wat de Zenbook niet heeft. Daarnaast is de accuduur van de Slim 7 wat beter en dat geldt ook voor de maximale schermhelderheid, hoewel de kalibratie minder is. De Lenovo heeft bovendien ruimte voor een tweede ssd. Op basis daarvan gaat onze voorkeur uit naar de Slim 7, maar heb je de voorkeur voor een laptop met een betere schermkalibratie, dan is de Zenbook UM425 weer aantrekkelijker.

De Zenbook UM425 en Yoga Slim 7 zijn conventionele laptops, maar als je liever een convertible laptop hebt, dan is de Envy x360 een goed alternatief. De specificaties komen overeen met die van de Zenbook en Slim, terwijl scherm en accuduur ook erg goed zijn. Je moet er wel voorzichtig mee omspringen, want de behuizing wordt maar matig beschermd als je hem als convertible gebruikt.

Deze IdeaPad S540 heeft een octacore Ryzen-processor, 16GB geheugen en een 512GB-ssd. Dat is bijzonder vlotte hardware voor een laptop van 1000 euro en hij is bovendien uitgerust met een scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels.

Ook MSI heeft zijn laptops voorzien van processors van de jongste AMD Ryzen-generatie. De 4700U in deze Modern 14 heeft acht cores en daarnaast zijn 16GB geheugen en een 512GB-ssd beschikbaar. Verder is de laptop voorzien van een 14"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels.

De beste laptops voor school en studie

[Reactie gewijzigd door hgoor op 3 oktober 2020 10:38]

[Reactie gewijzigd door chobo op 3 oktober 2020 08:44]

[Reactie gewijzigd door jurriaan op 1 oktober 2020 15:20]

[Reactie gewijzigd door Cis op 1 oktober 2020 08:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V. Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 • Hosting door True