Gevaarlijk RVS nog toegepast in zwembaden » Bouwwereld.nl

2021-11-05 07:18:21 By : Ms. ivy yang

In zeker 64 Nederlandse zwembaden is niet gevaarlijk roestvrij staal aanwezig, ondanks dat de datum niet is toegestaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Als deze berichtgeving klopt, dan is dat ronduit zorgelijk. Bouwwereld waarschuwde al in 2009 bij monde van de VROM-inspectie op de risico's van dit materiaal en in maart 2016 bouwwereld een artikel van ir Otto Kettlitz, (Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies BV) waarin duidelijk werd uitgelegd dat misvatting over rvs leiden tot discussies en schadegevallen.

Een berucht ongeval met RVS in een zwembad vond plaats in 2011 in zwembad De Reeshof in Tilburg Bouten met twee luidsprekers aan het plafondscharnieren, vallen los en vallen op een baby die het leven veroorzaken. De gemeente Tilburg werd na het ontstaan ​​tot een boete en al het gevaarlijke roestvrij staal voor eind 2016 uit alle overdekte zwembaden in Nederland verwijderd.

Daar is dus niet aan voldaan, zou uit het onderzoek van RTL Nieuws. Volgens de nieuwszender voldoen alleen in Rotterdam al 25 overdekte zwembaden niet aan de voorwaarden. In Heerlen is een zwembad per direct gesloten. Meerdere gemeenten weten ook niet van het zwembad in hun gemeente aan de veiligheidseisen voldoet.

Otto Kettlitz schrijft dat rvs in de volksmond roestvrij staal heet. Het materiaal is echter verre van roestvrij. Het kan goed degelijk corroderen. Rvs heet in het Engels roestvrij staal en in het Duits Edelstahl. Ook deze woorden impliceren niet dat rvs niet zou kunnen roesten. Nieman-Kettlitz wordt met toekomstige met projecten waar de misvatting over rvs tot discussies en soms zelfs tot problemen leidt.

In een aantal gevallen het om esthetische schades. Maar bij meerdere projecten in het bijzondere zwembaden zijn ook constructies in RVS 304/316 (de 'standaard' rvs-typen) aangetroffen, die in potentie een risico voor de gebruikers vormen. In het recente verleden zijn er ongelukken gebeurd. Een nadere toelichting op de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende soorten en oppervlakteafwerkingen.

De VROM-inspectie in 2009 aan alle gemeenten en de beheerders van overdekte zwembaden een zogenaamd risico's van corrosievaste stalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen.

Enkele jaren geleden werden ons land opgeschrikt door het neerstorten van (delen van) plafonds in overdekte zwembaden. Bij een incident in Zwitserland gevallen zelfs twaalf dodelijke dodelijke gevallen. In alle gevallen bleek corrosie van de RVS-plafondhangers de oorzaak.

Ook is het van een RVS kabel van het windverband van een zwembad door problemen. VROM heeft berichten ontvangen dat nog steeds, ondanks veel publiciteit over de ladingen incidenten, in zwembaden gevonden gevonden.

Het inspectiesignaal 'Risico's van stalen (ophang) en bevestigingsmiddelen in gedekte zwembaden' zorgt voor de periodieke inspectie van deze constructies en materialen kunnen toegepast kunnen worden.

Eigenaren van zwembaden worden weergegeven op hun wettelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun inrichting. Er moeten gemeenten worden vereist om in hun toezicht op de veiligheid van bestaande gebouwen van RVS in zwembaden niet te vergeten.

Met deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Laurens, Om misverstanden te voorkomen: echt alle RVS soorten zijn gevaarlijk voor gebruik in zwembaden, omdat het niet bros wordt door chloor, maar door chloramine dat onstaat uit chloor dat reageert met menselijke bijproducten (zweet, urine en make up etc) die in het zwemwater zitten.

De chlooramine stroom op het water en reageert dan met het vocht in de zwembadatmosfeer en wordt zoutzuur dat het oxide laagje op RVS aantast voor het oog onzichtbare en dus oncontroleerbare haarscheuren ontstaan ​​​​die voor zeer ernstige ongelukken kunnen zorgen.

Geen enkele RVS-soort kan tegen zoutzuur. Dus alle RVS moet uit het zwembaden: zowel uit de ophang-, als uit de dakdraag- en als uit de hoofddraagconstructies.

De gemeente op Zoom heeft ernstige ongelukken voorkomen bij zwembad al het RVS te verwijderen uit de dakdraagconstructie, maar nu door Bergen wel de hoofdprijs.

Ik hoop dat de rest van de Nederlandse zwembaden van dit soort problemen blijft.

De bijgaande foto staat wel helemaal los van het artikel. Het gaat om RVS ophangconstructies is zwembaden, niet om rvs geveldelen. Ook het roest op het RVS is van een ander type (waarschijnlijk roestende boorspanen van het bevestigen). Kort gezegd: het gaat er om dat 'gewoon' RVS bros wordt door het chloor en niet wordt bewassen. Dit bros worden is niet te zien, gelijk zo'n element plots kan bezwijken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Breng me op de hoogte van nieuwe reacties via e-mail

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.

Wil je alles weten over de beste methoden en technieken? Wil je een overzicht ontvangen van de lambdawaarde van verschillende isolatiematerialen? Of ben je benieuwd naar de meest toegepaste, hun eigenschappen en uitvoeringen? Bestel dan de Bouwspecial Isolatie hier!