Deze 20 dingen heten anders dan je denkt

2022-05-27 19:50:00 By : Mr. Eric Supoo

Langs de snelweg staat een vangrail, een fiets heeft trappers en boeven zitten in de gevangenis. Toch? Nee dus. Deze woorden gebruik je altijd verkeerd.

Dus jij denkt dat je weet hoe de dingen om je heen écht heten? Na het lezen van dit artikel ben je daar waarschijnlijk niet meer zo zeker van. Experts noemen dingen vaak heel anders dan leken. Tijd om de - volgens hen - werkelijke benamingen van deze dingen te leren.

De meeste mensen zullen wel weten dat een bushokje eigenlijk abri heet. Maar bushokje wint voorlopig nog de populariteitsprijs. Abri komt trouwens van abriter, Frans voor beschutten.

Heb je een bobbelig sinaasappelhuidje, dan heet dat cellulite. Cellulitis is een bacteriële infectie van onderhuids bindweefsel.

De Koninklijke Marine heeft geen duikboten maar onderzeeboten. Onderzeeërs mag eventueel ook.

Dat is even schrikken: je schoonmoeder belt om te zeggen dat ze 'op de EHBO ligt'. Bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis zijn ze daar wel aan gewend.

Bij de g in het telefoonboek zul je tevergeefs naar een gevangenis zoeken. Veroordeelde criminelen gaan naar een penitentiaire inrichting. Wie in voorlopige hechtenis zit, verblijft in een huis van bewaring.

Een schrift heeft een kaft. Een boek heeft een omslag (of een band).

In de volksmond hebben we het over kogelvrij. Maar de makers van de beschermende vesten en helmen houden het op kogelwerend. Logisch ook, als je er even over nadenkt.

In de zorg heet het al heel lang een mondneusmasker, want ook je neus wordt ermee bedekt. Maar voor het gemak hebben we er mondkapje van gemaakt.

In de straat of in het trottoir zit een put. Dat denken we tenminste. In werkelijkheid bedoelen we een kolk.

In de bouw zeggen ze hemelwaterafvoer.

Als mensen rijbaan zeggen, bedoelen ze meestal rijstrook. Een rijbaan bestaat uit een of meer rijstroken. Je rijdt dus niet op de 'linkerbaan' maar op de linkerrijstrook.

Roestvrij staal? Volgens metaalexperts is het roestvast staal. In hun ogen is gewoon staal dat (nog) niet geroest is ook roestvrij.

Bij een stoplicht stoppen we niet alleen. Het ding is bedoeld om verkeersstromen in goede banen te leiden. Daarom is verkeerslicht een betere benaming. Het geheel van lichten, detectoren en kabels noem je een verkeersregelinstallatie.

Nee hoor, het is wandcontactdoos.

Geen jurist heeft het over een strafblad. De correcte term is uittreksel justitiële documentatie. Dat klinkt ook wat omslachtig, vandaar dat het in het strafrechtwereldje doorgaans gaat over documentatie.

Een fiets heeft trappers, toch? Welnee, zal elke fietsenmaker je vertellen. Een fiets heeft pedalen. En daar trappen we mee.

Geen enkele medewerker van Rijkswaterstaat zal het woord vangrail gebruiken. In het wegenjargon heet het een geleiderail.

In de begintijd van de spoorwegen spraken mensen nog over een wagon. Het woord is afgeleid uit het Frans. Maar al heel lang spreekt iedereen in de treinwereld over een rijtuig als er mensen in worden vervoerd.

Een windturbine heeft geen wieken maar rotorbladen. Een klassieke windmolen heeft wel wieken.

We weten allemaal heel goed dat het eigenlijk voetgangersoversteekplaats is. Maar ja.