Onze test van de iPhone 13

2022-08-26 22:59:22 By : Hailey Wang

Meld je aan voor een gepersonaliseerde ervaring!

Ontdek Test Aankoop voor slechts €2

De nieuwe iPhone is verkrijgbaar in vier versies: de iPhone 13 en 13 Mini enerzijds, en de 13 Pro en 13 Pro Max anderzijds. Hun ontwerp neemt de rechthoekige lijnen van de iPhone 12 over. De grip is altijd aangenaam, hoewel er grote verschillen zijn tussen de Mini (een compacte en lichte smartphone die je in één hand kan houden) en de Pro Max (een XXL-smartphone met een groot scherm en een imposante fotomodule).

Elk model van de iPhone 13 heeft een OLED-scherm met een zeer goed contrast en een voorbeeldige helderheid. Het is echter jammer dat alleen de Pro- en Pro Max-versies zijn uitgerust met een verversingssnelheid van 120 Hz, terwijl de andere versies op 60 Hz blijven steken. Nogal verrassend, als je bedenkt dat sommige Android-smartphones van minder dan € 400 wel 120 Hz hebben.

Het meest verrassend is de verandering aan de befaamde zwarte inkeping bovenaan het scherm, die de camera herbergt en helaas in sommige apps een deel van het beeld bedekt. Hoewel ze nog steeds aanwezig is, is de omvang ervan lichtjes verminderd (met 20 %). Ze neemt nu minder plaats in de breedte in, maar iets meer in de hoogte.

De hoofdcamera is 12 megapixels op alle modellen, maar alleen de Pro- en Pro Max-versies hebben een telelens (optische zoom), terwijl de andere het moeten doen met een digitale zoom. De hele serie beschikt over een stabilisatiefunctie voor de hoofdcamera, die voorheen was voorbehouden aan de iPhone 12 Pro Max. Zoals gebruikelijk bij Apple vertonen de foto's een zeer goede witbalans, realistische kleuren en een hoog contrastniveau. In onze test scoorde de iPhone 13 zeer dicht bij de iPhone 12 Pro Max qua fotoprestaties, zelfs zonder optische zoom. Als zoomen niet je prioriteit is, raden we dus de iPhone 13 aan in plaats van de duurdere iPhone 12 Pro Max.

De batterij van de iPhone 12 Pro gaat in ons testscenario slechts 22 uur mee, terwijl de iPhone 13 Pro het 26 uur volhoudt. Die grote tijdswinst bewijst een echte prestatieverbetering. Aan de andere kant toont de iPhone 13 opnieuw aan dat Apple achterstand heeft op het vlak van snelladen: het duurt ongeveer 1.45 uur om van 0 naar 100 % te gaan, bij de iPhone Mini met de kleinste batterij is dat 1.30 uur. Vandaag is dat te lang: de meeste concurrenten hebben iets meer dan 30 minuten nodig om hun batterij vol te tanken. Laad je de smartphone op met een andere snellader dan die van Apple (€ 25), dan duurt dit bovendien tot meer dan 3 uur bij alle modellen, behalve de iPhone Mini.  In onze stevigheidstest blijken de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max in het voordeel. Hun valbestendigheid is verbeterd dankzij het roestvrijstalen frame. Op het vlak van waterbestendigheid scoorde elk model uitstekend. Na 5 minuten onder water (tot 6 meter diep) werkte elke smartphone nog steeds.

Het is zeker een smartphone van kwaliteit, die high-end prestaties biedt en een verbeterde batterijduur heeft in vergelijking met eerdere modellen. Maar daarvoor betaal je een zekere prijs die, naar onze mening, niet altijd gerechtvaardigd is: het snelladen gaat eigenlijk veel te traag voor wat in 2021 mogelijk is, de zwarte inkeping is nog steeds zeer aanwezig op het scherm en elk model verdient eigenlijk een verversingsfrequentie van 120 Hz. Moet je upgraden naar de iPhone 13 als je al een versie 11 of 12 hebt? Volgens ons niet. Het is beter nog even te wachten, want Apple kan binnenkort besluiten zijn Lightning-poort te dumpen (hopelijk ten gunste van een meer universele lader), de inkeping in het scherm helemaal te doen verdwijnen en echt snelladen aan te bieden. De TouchID-vingerafdruksensor zou ook kunnen terugkeren op een toekomstig model. Zoveel functies die nuttig kunnen zijn in het dagelijks leven, en waarvoor je nog geduld moet hebben, vooral als je al een recente iPhone bezit.

Wil je toch al voor de iPhone 13 gaan, weet dan dat elke versie haar eigen specifieke kenmerken heeft. Kies dus op basis van je voorkeuren.

Geef je de voorkeur aan een ouder iPhone-model of een smartphone van een heel ander merk? Onze smartphonevergelijker helpt je de juiste keuze te maken uit meer dan 150 geteste toestellen.

Alle contactgegevens Ma tot vr 9-12.30u / 13-17u (vr tot 16u)

Meld je aan om deze actie te kunnen uitvoeren.