Detectie van chroom-6 in verhitte smeermiddelen op RVS - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2021-11-05 07:16:42 By : Ms. Maggie Hao

Home Nieuws Overzicht Detectie van chroom-6 in verhitte smeermiddelen op RVS

Chroom-6-verbindingen, kortweg chroom-6, zijn voor de gezondheid. Het gebruik van deze verbindingen is in roestwerende verf, maar ze komen ook voor in andere toepassingen, zoals de illustratie bij dit artikel laat. Detectie hiervan op een eenvoudige wijze is van belang om risico op chroom-6 te voorkomen.

In het laboratorium van MATinspired is een onderzoek uitgevoerd aan verhitte anti-vastloopmiddelen op roestvast staal (RVS). Niels Kuijpers van MATinspired zegt Niels Kuijpers van MATinspired. “Monteurs van kwaliteitsmedewerkers kunnen deze test zelf ook eenvoudig uitvoeren, door een met zuur bevochtigde teststaaf over het metalen oppervlak te wrijven. Een rood/paarse verkleuring van de teststaaf dan op de aanwezigheid van chroom-6, en een oranje verkleuring geeft aan dat er geen chroom-6 aanwezig is.”

Voorbeeld van een RVS 304 (A2) bout en moer met anti-vastloopmiddel na warmtebehandeling. Het gevormde gelige chromaat is duidelijk zichtbaar. De TK11 chroom-6 detectie teststaaf verkleurt rood/paars, wat erop erop erop dat er chroom-6 aanwezig is.

Anti-vaste middelen zijn smeermiddelen die worden gebruikt tegen de 'vaste' stalen bouten, moeren en andere bevestigingsmiddelen. Dit zijn deze verbindingen weer makkelijk te demonteren. Sommige anti-loopmiddelen zijn temperatuurbestendig – tot boven de 1000°C – en zorgen dat de verbindingen ook niet 'vastvreten' om ze verhit bij hoge temperaturen. Deze smeermiddelen bevatten vaak calcium- en/of natriumverbindingen. Het probleem bij sommige van deze smeermiddelen is dat tijdens verhitting chroom uit het RVS wordt omgezet tot chromaten. Chromaten bevatten zeswaardig chroom en zijn zeer giftig. Ze vormen een gezondheidsrisico als hier mee gewerkt.

In het laboratorium zijn RVS 304 en 316 ingesmeerd met een dun laagje calciumhoudend anti-vastloopmiddel en vervolgens 1 uur in een oven verhit bij 900°C. Gedurende deze tijd heeft dit smeermiddel kunnen reageren met chroom uit het RVS, zoals ook in de praktijk gebeurt bij verhitte onderdelen van machines. Het oppervlak van het metaal heeft daarna een lichte kleur (zie illustraties) die met de kleur van calciumchromaat (CaCrO4). Als er daarna wordt getest met behulp van de TK11 test verkleuren de teststaven duidelijk rood/paar (zie illustraties), wat erop erop aanwezig is op het oppervlak staat. Met de TK11 Detectie Testkit kan eenvoudig chroom-6 worden gebruikt dat is gevormd in verwarmd smeermiddel op RVS.

“Als referentie hebben we ook gemeten aan RVS 304 en 316 dat is ingesmeerd met een dun laagje anti-vastloopmiddel zonder deze te verhitten”, aldus Kuijpers. In dit geval verkleurt de TK11 test oranje wat betrekking heeft op dat er geen chroom-6 is gevormd. Dit was ook te verwachten omdat het smeermiddel nog niet heeft kunnen reageren met het chroom uit het metaal. Verhit anti-vastloopmiddel op staal DC01 leidt ook tot een oranje verkleuring van de TK11 test (geen chroom-6), omdat er geen chroom aanwezig was in dit metaal waarmee het anti-vastloopmiddel zou kunnen reageren (zie Figuur 1). De TK11 Detect test geeft dus vals positief geen bij de aanwezigheid van materialen die chroom-6 bevat. Ook hebben we als referentie gemeten aan 'kaal' RVS 304 en 316, dat we zonder anti-vastloopmiddel 1 uur in een oven verhitten bij 900°C. Deze blanco proeven laten geen gele verkleuring van het RVS-oppervlak zien, en ook de TK11 test verkleurt oranje wat erop erop erop dat er geen chroom-6 is gevormd.”

Deze referentietesten geven volgens Kuijpers aan dat warmtebehandeling van RVS wel aanwezigheid van chroom-6 wordt bewezen.

De TK11 chroom-6 detectie testkit.

OnRobot lanceert educatieplatform Leer OnRobot

Beleving Blechexpo en Schweisstec 2021 in lijn met eerdere beurzen

Sandvik nieuwe groefsteekgereedschappen voor kleine diameters

Mewa Peak collectie is duurzaam en functioneel

Red Tooling System oplossing voor voorraadverlies

Ontbramen, afronden en afronden! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

Gemaakt door Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC-machines

Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

VMC toont koningin Máxima hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch samenstellingen

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Machines voor het bramen, schuren, afronden, afronden en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

247TailorSteel is de fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgerichte…

Ontbramen, afronden en afronden! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

uitvoer uitvoering met en lange opslagsystemen voor plaatwerk enkele jaren geleden zochten we bij…

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

26-09 KSM uit Schinnen heeft nu een systeem met dienstverlening op de markt gebracht, dat…

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

31-05 Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de…

03-05 MCB Direct beschikt over geen acht vestigingen in Doetinchem, Breda, Hapert, Alkmaar, Almere,…

01-03 Blootstelling aan Chroom-6 kan gevaarlijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Bij de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden…

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerkt dagelijks, RVS en aluminium voor de meest…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om, en dragen de uiterste zorg voor uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, sociale media en advertentie-cookies zo eenvoudig en persoonlijk te maken. Op deze manier kunnen wij relevante informatie en advertenties en kun je eenvoudig inhoud via je sociale media kanalen delen. Daarnaast hebben wij primaire gegevens om u te kunnen voorzien van de door u aangevraagde informatie (abonnementen op gedrukte en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.