Corrosie in LTV-systemen voorkomen - Installatie.nl

2021-11-05 07:13:24 By : Mr. Roy Huang

Home » Nieuws » Corrosie in LTV-systemen voorkomen

Om de kennis over corrosieprocessen bij LTV-systemen te verbeteren, heeft ISSO zijn oude corrosie-publicatie grondig afgestoft.

De ISSO-publicatie 'Aanbevelingen ter voorkoming van corrosie en ketelsteenvorming in watervoerende installaties' bestaat al sinds 1983.

Maar 40 jaar geleden werden cv-installaties aangelegd in staal en werden er op hoge temperaturen gestookt. Tegenwoordig bestaan ​​installaties uit veel meer materialen en stoken we op lagere watertemperaturen (LTV). De nieuwe ISSO-publicatie 13 sluit weer aan bij de hedendaagse installatiepraktijk.

In moderne verwarmings- en koelinstallaties worden zeer diverse materialen gebruikt; zowel metalen als kunststoffen, rubbers en samenstellingen. In combinatie met vaak kleine diameters zijn de systemen gevoelig voor vervuiling.

Dit ontwerp ontstaat door corrosieprocessen in de installatie. De nieuwe ISSO-publicatie 13 geeft richtlijnen voor de programma-, ontwerp- en uitwerkingsfase om corrosie en samenhangende vervuiling te voorkomen.

Het voorkomen van zuurstoftoetreding in de installatie is een essentiële factor om corrosie te voorkomen. afhankelijk van de robuustheid van het systeem en de gebruikte materialen kunnen de waterkwaliteit worden bepaald. Verder zijn er plannen in opgenomen en stappen plannen bij het maken van keuzes. De publicatie is beschikbaar via de ISSO-KennisBank. 

In oudere installaties was het meest gebruikte materiaal, bijvoorbeeld gietijzer van plaatstaal radiatoren, de buizen in ijzer, eigenlijk. Er ontstonden veel vierkante meters oppervlakte die het water in contact kwam en verliepen het proces zeer snel. Na korte tijd was het water “dood” en stopte het corrosieproces. De roest werd zwart(FE3O4) magnetiet.( het bekende zwarte poeder). In een moderne installatie met kunststof vloerverwarmingsbuizen, messing plaatwissellaar is er veel minder of zelfs geen meer aanwezig. Enkel het (eventuele) buffervat kan hier nog problemen veroorzaken. De hoeveelheid water is veel groter dan vroeger en het aantal vierkante meter wat kan roesten(FE2O3) is veel kleiner. stoffen die het langer voor de vrije zuurstof in het water opgebruikt zijn, de corrosie gaat ook dieper in het materiaal. Oplossing is helemaal geen ijzer meer te gebruiken in de installatie, welke dan ook niet meer zuurstofdicht te zijn. De veelgebruikte PE-rt buizen in vloerverwarming zijn slechts beperkt zuurstofdicht maar goedkoper dan PEX-a, b of c. Een belangerijk verkoopsargument in Nederland. Een veel groter probleem voor de verwarmingsinstallateur is het in leidingwater aanwezig Kalk wat zich afzet op de warme plaats, Chloor wat reageert met lasnaden in inox, en opgeloste zouten welke de elektrische geleiding van het water verbetert. Allemaal slecht voor uw installatie. Een juiste waterbehandeling van speciaal CV water, te koop in 1m³ kubussen vaten is de oplossing, maar de installatie installeren gewoon "kraantjeswater". Het plaatsen van vuilfilters en ontgassers helpt maar lost niet alles op. problemen met vastzittende circulatoren zijn het gevolg. Hier is nog wat kennis welkom, mijns inzien.

En gelukkig zijn alle zaken die u benoemt ook in de nieuwe isso 13. Groet A.Kordes co-rapporteur isso 13

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.

ISSO-kleintje heeft een kleine update Riolering ondergaan. Een zorgvuldig aangelegd en installatiestelsel helpt bij… Lees verder →

Monteurs die Vakmanschap CO al hebben, krijgen 9 maanden extra transacties van hun diploma. Lees verder →

De all-electricia warmtepompen Mercuria en Er Tower van Remeha maken de overstap naar het besturingsplatform Ace, dat de toestelbouwer ook toepast op al haar cv-ketels. Daarnaast stapt Remeha over van R410a naar R32 en komen beide lucht/water-toestellen ook in een monoblock-uitvoering op de markt. . Lees verder →

Dit zijn de drinkwaterkenners van Installatie's Grote Drinkwater Quiz Lees verder →

Toestelfabrikant Remeha gaat via de eigen Stichting Aandelen Remeha technische ontwikkeling van basisschoolleerlingen ondersteunend. Via… Lees verder →

Een nieuwe vakgroep opgericht: het Gilde van Verduurzamers. Doel: kennisdeling en opleiding. Lees verder →

Slimme thermostaten, slanke CO2-meters van een slimme: techniek in woningen heeft vaker een… Lees verder →

Wie een huis verkopen zonder energielabel kan vanaf vandaag een opbrengst verwachten. De… Lees verder →

Juist bij het isoleren van bestaande woningen, is goede ventilatie centrale. In de jacht op… Lees verder →

Het grondstoffentekort is voelbaar bij leveranciers. Installatiebedrijven die sanitaire installaties willen aanleggen, hebben rossen meer… Lees verder →

Met alleen faseveranderingsmaterialen (pcm's), een slim bouwontwerp en uitgekiende regeltechniek kan je vaak al een heel eind komen als je een pand wil klimatiseren. Maar, het verhaal van 'minder installaties' mag dan een solide basis hebben, het is lang niet altijd makkelijk te verkopen. Een gesprek met Autarkis-directeur Bert van Dorp.

Uit Gasketelwet: geen 2022 maar 2023