‘Groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort herdenkingsmonument te hebben’

2022-09-23 22:48:21 By : Ms. Bella wu

U gebruikt een adblocker. Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!

‘s-GRAVENPOLDER - ‘s-Gravenpolder heeft geen herdenkingsmonument voor 4 mei en dat wil de dorpsraad veranderen. Een ontwerp en locatie - bij de ingang van het dorpshuis - is er al en nu bedenkt ze inzamelingsacties om de realisatie te kunnen bekostigen. “Een groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort zo’n monument te hebben”, vindt dorpsraadvoorzitter Jan van Riet.

Veel dorpsbewoners verwelkomen een herdenkingsmonument, stelt Van Riet. “Op 4 mei om 20.00 uur is het altijd stil in het dorp. Er wonen hier veel ouderen die herdenken en met een eigen monument kunnen we de jeugd ook betrekken bij het herdenken van oorlogsslachtoffers.”

De wens voor een monument leeft al sinds het herdenkingsjaar voor 75 jaar bevrijding, maar de coronapandemie vertraagde de plannenmakerij. Inmiddels heeft de dorpsraad er met andere partijen, zoals de basisscholen in ‘s-Gravenpolder, weer de schouders onder gezet. De locatie voor het monument is bij de ingang van het dorpshuis, omdat het centraal gelegen is en veel bezocht wordt. De gemeente heeft al goedkeuring verleend voor de plaatsing, vertelt Van Riet, die ook meedacht over het ontwerp. “Het wordt een strak vormgegeven monument. Een blanke, roestvrijstalen pijp van 1,80 meter hoog op een grondvlak dat het monument weerkaatst. De pijp heeft een opening aan de achterkant waardoor het omarming van iedereen symboliseert en de vrijheid om wel of niet te willen herdenken.” Binnenin representeert helderwit steen de toekomst, als een onbeschreven blad papier. Bovenin komt de toorts uit het logo van het landelijke Comité 4 en 5 Mei. “Om het vuur voor het kunnen herdenken brandend te houden. Daarvoor is ook blijvende inzet, beweging, nodig en daarom kan het monument draaien.”

Vrede is niet vanzelfsprekend en de vrijheid om te kunnen herdenken ook niet. “Daarom willen we als volwassenen in het dorp met dit monument het goede voorbeeld geven aan de jeugd om te blijven herdenken. Het is belangrijk om je bewust te zijn dat je in vrede leeft en kunt herdenken. De scholen hier, en ook de kerken, denken enthousiast mee over het monument. Zij zijn al betrokken bij herdenkingen in het najaar, en dat is fantastisch. Dan zou het ook mooi zijn als we op 4 mei samen in ons eigen dorp een herdenkingsplechtigheid kunnen organiseren. Het dorpshuis is een openbare plek met parkeerruimte, waar we bij regen naar binnen kunnen uitwijken.”

De dorpsraad hoopt de aanstaande 4 mei een Dodenherdenking bij het nieuwe monument te kunnen houden en het daarna jaarlijks te kunnen doen. “We hebben tussen de 6000 en 7000 euro nodig voor het monument en houden de komende tijd inzamelingsacties. Een eerste succes is er al. Supermarkt Coop in ons dorp doneert de opbrengst van de statiegeldflessenactie het laatste kwartaal van dit jaar aan de realisatie van het monument. Het totaalbedrag van de door klanten ingeleverde flessenbonnen verdubbelt Coop. Dat is een geweldige geste, mede geïnitieerd door bedrijfsleider Ronald Bellaart.” Als je met nul begint, is het altijd spannend of je genoeg geld gaat ophalen, zegt Van Riet. “We zetten ons met vereende krachten in. Dat monument komt er.”

Digitale krant Adverteren Advertentie aanleveren Redactie aanleveren Bezorging Bezorgklachten Folderverspreiding

Hoofdkantoor Zundert (bezoekadres) Molenstraat 17a-1 4881 CP Zundert Telefoon 076 – 599 81 11 Postadres Postbus 22 4880 AA Zundert

kantoor Goes Keizerstraat 3a 4461 AN Goes Telefoon 0118 – 61 76 61

kantoor Bergen op Zoom Sint Catharinaplein 12 4611 TS Bergen op Zoom Telefoon 0164 – 25 14 11

Internetbode.nl is hét actueel lokaal nieuwsplatform van Weekblad de Bode. Bij Uitgeverij de Bode staat de lezer centraal. De Bodes kenmerken zich door de grote hoeveelheid nieuws en informatie uit de directe leefomgeving, verzameld en geschreven door eigen journalisten en correspondenten, online en offline te delen met haar lezers.

Copyright Uitgeverij de Bode 2022. Niets van deze website mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble Privacy-statement.

© Copyright Internetbode. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.