Xiaomi Watch S1 review: dit zijn de plus- en minpunten

2022-06-03 19:55:46 By : Ms. Angela lin

Xiaomi heeft een step die S1 heet, maar ook een tweetal slimme horloges. Een gewone versie én een Active-versie. Xiaomi zet beide in de markt als smartwatches die zowel stijlvol zijn en je helpen om fit te blijven. Maakt de Chinese gadgetmaker dat waar? Je leest het in deze review.

Xiaomi is geen onbekende als het gaat om slimme horloges, want het heeft onder andere een wat voordeligere lijn Mi Watches en Xiaomi Redmi Watch. Er zijn heel veel verschillende Xiaomi-horloges te vinden in verschillende soorten en maten. De ene lijkt veel op een Apple Watch, terwijl een ander meer een Fitbit lijkt. Bij Xiaomi Watch S1 heeft het bedrijf gekozen voor klassiek rond. Xiaomi heeft voor zijn slimme horloges zijn eigen besturingssysteem gemaakt, dat compatibel is met zowel Android (Android 6.0 of hoger) en iOS (10.0 of hoger). Het apparaat dat wij hebben getest, dat is de gewone Xiaomi S1.

Waar goedkopere smartwatches het vaak houden bij de hartslagmeting en de stappenteller, biedt Xiaomi S1 veel meer metingen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat er elke vier uur een bloedzuurstofmeting wordt gedaan, en hij kan bijhouden hoeveel stress je hebt en of je elk uur wel genoeg beweegt. Hij kan geen ECG’s maken en hij kan niet je huidtemperatuur meten, maar dat zijn eigenlijk de enige metingen die op dit horloge ontbreken, waardoor je toch een heleboel belangrijke metingen wel hebt.

Je voelt je net een soort Inspector Gadget, maar het is wel heel tof dat het kan. Je kunt met je horloge bellen, waarbij je dus in je pols spreekt en de persoon aan de andere kant van de lijn ook hoort terugpraten. Het is mogelijk om tijdens het gesprek het volume aan te passen, zodat je kunt zorgen dat niet iedereen je telefoongesprek kan meeluisteren. Telefoneren kan dankzij de ingebouwde microfoon en speaker, die erg goed functioneren. Je bent goed te verstaan voor de persoon waarmee je belt, en de persoon waarmee je belt is ook goed hoorbaar. De speakers van deze smartwatch zijn opvallend goed.

Met 117 verschillende fitnessmodi kun je bijna iedere workout goed bijhouden. Wanneer je bijvoorbeeld lekker aan het wandelen bent, reageert het horloge daarop door te vragen of het klopt dat je wandelt. Je kan er dan voor kiezen om je wandeling bij te houden. Hoewel het horloge dit wel erg laat zegt (zelfs als je stevig doorstapt, dan komt hij er pas na vijf tot tien minuten mee), is het wel goed dat hij het zelf kan herkennen. Verder kun je uit veel verschillende sporten kiezen om vast te leggen. De gekste sporten zitten erbij, zoals snorkelen, kitesurfen, tai chi en zelfs bobsleeën. De meest opvallende is echter wel 'motorboten', dat is toch wel een heel bijzondere sport.

Het 1,43 inch AMOLED-scherm van deze wearable is prachtig. Met zijn resolutie van 326 ppi kun je goede prestaties verwachten. De helderheid kan enorm hoog worden gezet (mijn smartphone kon het niet goed op de kiek zetten in de hoogste stand) en de kleuren springen van het scherm. Het is ergens jammer dat er niet zoveel keuze is in kleurrijke wijzerplaten, maar tegelijkertijd kan dit horloge daarbij ook enorm indruk wekken door te laten zien hoe goed hij zwart weergeeft. Bovendien heeft dit horloge een always-on-functie, waardoor je je wijzerplaat nog steeds kunt zien als het horloge niet in volle glorie aanstaat.

Xiaomi belooft een accuduur van 12 dagen bij normaal gebruik en 24 dagen met energiebesparende modus. Dat kan zo zijn, maar dat is moeilijk te testen: zit je er immers urenlange telefoongesprekken op te voeren en krijg je constant e-mail in je Gmail waarvoor je akkoord hebt gegeven op meldingen, dan zal die batterijduur snel achteruit hollen. Toch is het wel een horloge met een lange accuduur: het is niet zoals een smartphone die je om de dag weer van je pols af moet halen om te laden. Een goede week ga je er zeker mee vooruit en dat is meer dan acceptabel.

Het is een beetje een stokpaardje en misschien komt het omdat het mode is, maar het klokje van de Xiaomi S1 is enorm groot. Met 46 mm is het een nogal bonkig ding om de wat smallere pols. Zeker als je er bijvoorbeeld nog een armbandje naast draagt, dan merk je dat de grootte van dit horloge ervoor zorgt dat je je armbandje niet meer wil dragen, omdat hij hem steeds in je huid drukt. Het klokje is zo groot, dat het over je pols heen valt en dat betekent dat je hem regelmatig ergens tegenaan stoot, in plaats van de bandjes. Xiaomi had dit euvel kunnen oplossen door een kleinere variant aan te bieden, maar het heeft ervoor gekozen om dit niet te doen.

Je kunt met een druk op de bovenste knop het menu met alle functies tevoorschijn halen. Het is een kleurrijk geheel, maar je wordt er niet makkelijk wijs uit wat precies wat is, zonder erop te tikken. Het is een kwestie van wennen, maar het zijn zoveel icoontjes dat het soms echt even zoeken is. Bovendien zijn er ook iconen, zoals die met een tulp, die verwijzen naar de smartphone. Er wordt echter niet vermeld welke functie het is, waardoor je geen idee hebt waar je moet beginnen te zoeken. Het zou handig zijn als er toch in tekst een kleine titel bij elke functie zou staan, zodat je iets meer context hebt.

Hoewel we het always-on-scherm van de smartwatch erg waarderen, is het wel een wat recalcitrante functie. Soms zie je de wijzers wel, soms ook niet. Hetzelfde geldt voor meldingen. Ik had bijvoorbeeld de meldingen van mijn Gmail aangezet, en soms kreeg ik daar heel duidelijk een melding van die ook echt de aandacht trok, terwijl er ook regelmatig mails zijn binnengekomen waarvan het horloge me niet op de hoogte bracht. Daarnaast is de melding ook wat summier: je ziet niet eens de hele titel van het mailtje, waardoor je eigenlijk weinig aan de functie hebt, tenzij je zit te wachten op een specifiek mailtje van iemand.

Waarschijnlijk is het grootste minpunt aan dit horloge dat er weinig apps voor beschikbaar zijn. Ze zijn zelfs op één hand te tellen, want het zijn er maar vier. Dat is uiteraard veel te weinig. Hoe tof het ook is dat er zoveel verschillende sporten kunnen worden vastgelegd, schort het bij deze telefoon absoluut aan verschillende apps, waardoor je ook vrij snel uitgekeken bent op het horloge. Er kan niet zoveel nieuws, er is niet zoveel nieuws en je merkt dan nog meer dat er eigenlijk maar weinig functies zijn die overblijven.

Het is jammer dat Xiaomi heeft gekozen voor een horlogebandje van kalfsleer, want dit is niet erg duurzaam. Het leer is enorm kwetsbaar, waardoor je zelfs na een paar dagen dragen al ziet dat de gaatjes waarmee de bandjes bevestigd zijn aan het metaal, voorzichtig aan beginnen uit te scheuren. Xiaomi had daarnaast ook voor een vegan oplossing kunnen kiezen, als het meent dat de leerlook het horloge elan meegeeft. Het klokje zelf mag dan zijn gemaakt van sterk saffierglas, de bandjes gaan waarschijnlijk een stuk minder lang mee.

Xiaomi doet met de S1-watch in principe wat het belooft. Het is inderdaad een stijlvol uitziend horloge (maar wel vooral om een potige mannenpols, want bij vrouwen of slanke polsen is het echt een beetje te veel van het goede). Bovendien zijn er inderdaad veel fitnessmogelijkheden en wat dat betreft kan dit horloge je goed helpen bij het halen van je fitnessdoelen en vooral het vergaren van data rondom die fitness-uitjes.

Ook is het goed dat dit horloge zoveel dingen kan meten en dat ook gedurende de dag meerdere malen doet. Zo kun je nog eerder merken wanneer je bijvoorbeeld een lage weerstand hebt of ziek wordt, iets wat zeker in de huidige maatschappij geen overbodige luxe is. Wel heeft het horloge geen optie om een ECG te maken of de huidtemperatuur te meten.

Het is bovendien verder een wat saaie smartwatch. Het gebrek aan apps maakt het een weinig spannende gadget, naast dat het ook nogal onhandig is dat je niet goed kunt zien waarvoor alle iconen staan bij de functies van het horloge. De meeste van die iconen staan echter voor functies die je waarschijnlijk al kent of waarvoor je een onbekende app of functie moet aanzetten op je smartphone. Het werkt net niet helemaal lekker soepel om erachter te komen welke app dat dan is, gebaseerd op slechts een icoontje.

De Xiaomi Watch S1 is een mooi horloge, maar wat ons betreft zijn er goedkopere wearables die je net zoveel te bieden hebben. Bovendien maakt Xiaomi meerdere keuzes die zorgen dat het horloge niet boven het maaiveld uitsteekt, waardoor er een vrij gewone gadget overblijft.

De Xiaomi S1 en S1 Active zijn nu verkrijgbaar. De gewone S1 kost 269 euro en de Active-variant is verkrijgbaar voor 199 euro.

De Xiaomi Watch S1 en Watch S1 Active hebben een rond design en werken op een eigen besturingssysteem. De Watch S1 heeft een stalen behuizing en pakt uit met het krasbestendige saffierglas. Beide horloges kunnen de activiteiten van 117 verschillende sporten registreren, waaronder zwemmen. De twee nieuwe smartwatches komen ook met een harstslagsensor en een SpO2-meter die het zuurstofgehalte in je bloed controleert. Lees meer

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Weet je zeker dat je deze reactie wilt rapporteren?

Samsung is bezig met het testen van nieuwe software voor de Galaxy Watch 4. Het gaat om softwareversie One UI 4.5 en die komt...

We hebben weer een mooi overzicht voor je gemaakt met tijdelijk gratis of afgeprijsde apps en games waarmee je je tijd prima...

Low-end smartphones worden alsmaar beter. Sterker nog, het zijn op dit moment misschien wel de smartphones met de meeste door...

Een gewone en een Classic-variant van de Galaxy Watch, deze combinatie is niet meer. De Samsung Galaxy Watch Classic maakt pl...

De bekende Diablo-serie van rpg-spellen is uit op Android en iOS. Behalve in Nederland en België en Nederland dan en dat zond...

De Samsung Telefoon-app start altijd op met het laatst gebruikte scherm. Dat kan dan Recent, Contacten of het toetsenbord zij...

De grootste technologische innovaties komen niet van 'big tech'-bedrijven, maar wel van kleinere start-ups die hun dromen naj...

Google komt met verbetering voor zijn Gboard-toetsenbord. Als je een woord typt, kan je die voortaan in de vorm van een aange...

Er zijn twee krachtige verbeteringen voor twee toegankelijkheidapps voor Android. Google Lookout kan vanaf nu een omschrijvin...

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Low-end smartphones worden alsmaar beter. Sterker nog, het zijn op dit moment misschien wel de smartphones met de meeste door...

De grootste technologische innovaties komen niet van 'big tech'-bedrijven, maar wel van kleinere start-ups die hun dromen naj...

Er zijn twee krachtige verbeteringen voor twee toegankelijkheidapps voor Android. Google Lookout kan vanaf nu een omschrijvin...

We hebben weer een mooi overzicht voor je gemaakt met tijdelijk gratis of afgeprijsde apps en games waarmee je je tijd prima...

Privacy · Contact · Over ons · Redactionele werking