Plastic-etiquette op vakantie: plastic rietje kan echt niet meer | RTL Nieuws

2022-09-30 23:08:18 By : Mr. JACK FU

Ieder jaar komen er honderdduizenden tonnen plastic in de Middellandse Zee terecht. Tijdens de vakantieperiode is de vervuiling het ergst. Wat kun je zelf doen als je op vakantie gaat?

Losse flesjes water kopen, een rietje in je cocktail. Je staat er misschien niet direct bij stil, maar ook op vakantie gebruik je veel plastic.

Uit een vandaag verschenen rapport van het Wereld Natuurfonds blijkt dat er jaarlijks honderdduizenden tonnen aan plastic in de Middellandse Zee terechtkomen. Rond toeristische trekpleisters als Barcelona, Marseille, Izmir, Tel Aviv en Alexandrië spelen de grootste problemen.

In de zomermaanden, als er veel toeristen naar die plekken gaan, neemt de vervuiling volgens WNF met 40 procent toe. Hoog tijd dus dat ook toeristen kritisch kijken naar hun plasticgebruik, zegt de Plastic Soup Foundation.

Vandaag publiceren zij een zogeheten 'plastic-dieet'; een handleiding om zo min mogelijk plastic te gebruiken als je op vakantie gaat. Een selectie van de belangrijkste tips:

"Wegwerpbekers zijn handig als je op reis bent, maar deze koffie-of sapbekers zijn bijna altijd van plastic. Zelfs papieren bekertjes hebben vanbinnen vaak een plastic laagje waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Herbruikbare koffiebekers heb je in alle soorten en maten en of je nou thee of een smoothie maakt, het gaat er allemaal in. Neem je beker altijd met je mee als je op stap gaat, dan spaar je ontzettend veel plastic uit.

En als je je eigen herbruikbare beker niet bij je hebt, weiger dan in elk geval de dekseltjes, roerstaafjes en rietjes van plastic. Dit zijn heel makkelijke aanpassingen om minder wegwerpplastic te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor plastic vorken, lepels, messen en stokjes. Waarom zou je die gebruiken als je bijna alles-in-één kunt hebben, namelijk met een opvouwbare lepelvork van metaal. 

"Als je in een hotel logeert, gebruik dan niet die kleine plastic flesjes met shampoo, conditioner, badschuim of bodylotion die in de badkamer staan. Neem je eigen hervulbare toiletspullen mee of gebruik zeep, shampoo en conditioner in vaste vorm, want als je je plastic voetprint wilt verkleinen, dan is een stuk zeep of shampoo het nieuwe vloeibaar!"

"In het vliegtuig of in de bus krijg je vaak oortjes aangeboden die niet lang meegaan en die ook nog eens van slechte kwaliteit zijn. Heb je je eigen koptelefoon of oortjes bij je, dan hoef je geen gebruik te maken van dit plastic aanbod. Hetzelfde geldt voor geluidsdempende oordopjes." 

"Wist je dat je zonnebrandcrème niet alleen schadelijk kan zijn voor koraalriffen, maar ook voor je lichaam? Als je je insmeert om je huid te beschermen tegen die felle zonnestralen en vervolgens in het water springt of onder de douche stapt om het eraf te spoelen, draag je bij aan het megaprobleem van microplastics. Hier vind je een paar plasticvrije zonnebrand-alternatieven." 

"IJs zit vaak verpakt in plastic, piepschuim of in bekertjes van papier met een plastic laagje aan de binnenkant. Ook de lepeltjes zijn vaak van hetzelfde soort plastic als waar plastic bestek van wordt gemaakt, en dat is moeilijk te recyclen. Wil je jezelf en de wereld verwennen, kies dan een hoorntje." 

"Rietjes gebruiken we maar heel even en dan gooien we ze weg. Vervolgens duurt het een paar honderd jaar voordat het plastic is afgebroken, en ondertussen vormen ze een gevaar voor dieren op het land en in het water. Probeer plastic rietjes altijd te vermijden. Weiger ze zo veel mogelijk. Als je echt een rietje nodig hebt, gebruik er dan een van metaal, papier of bamboe." 

"Slechts één op de vijf plastic flessen wordt gerecycled, dus raden we je aan om geen plastic wegwerpflessen meer te kopen. Je kunt je eigen herbruikbare roestvrijstalen fles gebruiken, voor koude en warme dranken. Je kunt hem vullen met koud water, vers geperst sap of warme koffie of thee voor onderweg."

"De makkelijkste manier om te voorkomen dat je onderweg een plastic tas nodig hebt, is om te zorgen dat je altijd een katoenen tas bij je hebt. Ze nemen bijna geen ruimte in en je kunt ze overal gebruiken, voor je boodschappen of andere spullen." 

"Overal ter wereld worden op stranden en oevers verdwaalde slippers gevonden. Je verliest ze makkelijk en ze komen vaak in het water terecht. Zeedieren zien ze voor voedsel aan en sterven als gevolg daarvan. Bovendien zijn veel van de chemische stoffen die aan plastic worden toegevoegd giftig. Kies daarom voor slippers van natuurlijk rubber of hennep. En heb je al plastic slippers? Zorg dan dat je ze niet verliest."

"Ga je naar het buitenland, leer dan het zinnetje ‘Geen plastic, alstublieft’ of ‘geen plastic tasje, alstublieft’ in de taal van het land. Zo voorkom je misverstanden en vermijd je het gebruik van wegwerpplastic. Het is leuk om op die manier de taal te leren en je maakt mensen ook bewust van het probleem." 

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.