Mysterie opgelost: dit is wat dat grote betonnen kunstwerk op het plein in Puttershoek is

2022-09-09 23:07:11 By : Ms. Sunny Chen

Het grote betonnen kunstwerk op het Maximaplein in Puttershoek is een aandachtstrekker die vooral veel vraagtekens oproept. Want wat moet het voorstellen? En wat doet het hier? En waarom zo groot? Zit er een historisch verhaal achter? Waarom is het om een boom heen gebouwd? En wat zijn al die stipjes op het bovendeel? Tijd om daar in te duiken.

Om een vliegend tapijt te zien, hoef je als Hoeksche Waarder niet helemaal naar de Efteling. Dat kan namelijk ook gewoon in Puttershoek. Die ligt daar metersgroot in het winkelcentrum, naast de Lidl. Al komt dit betonnen exemplaar niet ver. Maar wat doet dit zogeheten Vliegend Betontapijt daar eigenlijk op het Maximaplein?

Het gaat hier om een kunstwerk uit 2007 van Karin Daan en Baukje Trenning, in opdracht van de toenmalige gemeente Binnenmaas. Het idee erachter is dat dit een plek is waar ontmoeting plaatsvindt, doordat mensen op deze plaat ‘in de buitenkamer’ gaan zitten en met elkaar aan de praat raken. Zo ontstaat hier dus de ‘huiskamer van Puttershoek’.

Tekst gaat onder de foto’s verder.

De locatie van het kunstwerk is zo gekozen, dat het zou moeten lijken alsof het tapijt uit de steeg tussen de Lidl en Chinees restaurant Lila’s komt aanwaaien en op het plein aan de boom blijft haken. Door het trappetje met ‘luie treden’ op een hoekpunt moet het net lijken alsof het vliegend tapijt, dat meer de vorm van een pizzapunt heeft, nog een zekere vaart heeft.

Op het tapijt is door middel van een raster van allemaal puntjes de kaart van de Hoeksche Waard te zien en hoe rivieren het land scheiden. De extra toegevoegde roestvrijstalen klavers dienen niet alleen als versiering, maar refereren naar het bloemrijke landschap van de Hoeksche Waard, zo is de uitleg.

Het tapijt, dat door kinderen als speeltoestel wordt gebruikt, is zo gebouwd dat het makkelijk te betreden of te bespringen is. De gekrulde kop aan het hoofdeind, moet de betonnen, puntig aflopende plaat tot een bank vormen.

Iedere Hoeksche Waarder kent het beeld van twee elkaar vasthoudende figuren dat naast de Haringvlietbrug staat. Talloze keren zijn we...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Hoeksche Waard en blijf op de hoogte van alles over en rondom Hoeksche Waard.

Blijf op de hoogte van alles uit Hoeksche Waard

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden