Krauser MKM 1000. Het gaat om de koppen – Oldtimers in Auto Motor Klassiek

2022-08-12 23:13:47 By : Mr. Michael Liu

door Dolf Peeters 10 augustus, 2022, 11:37 3 Reacties

Krauser werd opgericht door voormalig wedstrijdrijder Michael “Gigi” Krauser. Die bemoeide zich door de jaren heen met diverse wegraceklassen, vooral zijspannen, 80cc, 250cc en 350cc, zowel als constructeur, rijder en als sponsor. Hij deed veel voor en met BMW’s zoals het ontwikkelen van vierklepskoppen voor de boxermotoren en, zijn droom, een complete eigen motorfiets, de Krauser MKM 1000 (Mike Krauser München). Het Domani-zijspanproject bereikte in eerste instantie het productiestadium niet, hoewel er toch enkele tientallen gebouwd werden.

Of je kocht hem als bouwpakket waar je je eigen voorraadje BMW spullen aan kon knopen.

Die MKM1000 was een droomproject. De magie van de Krauser MKM 1000 zou het frame zijn. Op dezelfde manier waarop gespecialiseerde bedrijven als Seeley en Rickman in Groot-Brittannië lichtgewicht raceframes hadden ontwikkeld, wilde Krauser een geschikt geavanceerd Duits frame ontwikkelen voor de iconische BMW boxermotor. En daar de wereld mee verrassen en zijn naam onsterfelijk maken. En laten we wel wezen: dat is hem gelukt.

Hij pakte de zaak anders dan op de traditioneel ambachtelijke Britse manier aan. Het deed aan CAD 1.0. Het gebruik van computers in frameontwerp was eind jaren zeventig nog relatief nieuw, zodat er pas na veel experimenteren een nieuw ruimtelijk frame werd ontwikkeld dat 52 rechte en 4 licht gebogen buizen van chroom-molybdeenstaal gebruikte en op 150 punten moest worden gelast.

Dit nieuwe frame, door motorjournalisten uit die tijd ‘de vogelkooi’ genoemd, woog maar 11,6 kilogram – 6 kilogram minder dan het originele BMW frame. Een reeks andere wijzigingen werden aangebracht bij het integreren van de BMW-onderdelen. De motor was hoger gemonteerd, de voorvorken waren anderhalve centimeter lager, de voorvorkgeometrie was aangepast en de wielbasis ook. Aangepaste rem- en schakelsets werden ontwikkeld evenals de brandstoftank die is verborgen onder de elegante kunststof tankafdekking uit een stuk. Natuurlijk waren het zitje en de zijdeksels ook uit eigen huis.  En uit een stuk met de ’tankdeksel’. De aerodynamische kuip werd ontwikkeld voor op de onbegrensde Autobahn, en een bredere achterbrug maakte de montage van een breder achterwiel met bredere band mogelijk.

Als kersen op de cake zouden er op zo’n Krauser MKM 1000 ook nog eens vierklepskoppen moeten zitten. Die droom is ab Werk 238 (of 237) keer waargemaakt.

Zo’n top Krauser MKM 1000 is uitgerust met die zeldzame Krauser-koppen met 4 kleppen die feestelijkheden vergroten het vermogen naar bijna 80 pk. Dat wel met een paar 40 mm Dell’Orto PHM-carburateurs, een BMW 336Rs-sportnokkenas en Ducati-Conti-stijl roestvrijstalen dempers. Die vierklepskoppen waren trouwens een verhaal apart. Krauser verkocht de 4-kleppensets als raceonderdelen. Veel mensen maakten de fout te denken dat de koppen klaar waren om direct uit de doos op de fiets te gaan; dat waren ze echt niet. Het waren nog net geen halfproducten. Maar ze moesten bewerkt en afgewerkt worden. Daar kwamen redelijk wat kopers op de dure manier achter. Er traden lekkages op en de kunstwerkjes gingen vaak gewoon ook mechanisch kapot. Daar had Krauser zijn communicatie naar de klant iets helderder kunnen doen.

De zuigers van de Krauser MKM 1000 werden machinaal bewerkt met uitsparingen die bij de kleplayout passen. Het was geen probleem om de nieuwe zuigers te monteren, maar de koppen moesten worden gefreesd en gepolijst om ze te laten passen. Er waren ook korte, holle stoterstangen die uit twee delen bestonden: de eigenlijke stang en een kleine eindkap. Als ze los werden gemonteerd, was er een serieuze mogelijkheid dat de holle stoterstangen vol olie zouden lopen. Dat zou het gewicht van de kleppentrein veranderen en de kleppentrein belasten. Een BMW cam zou zonder problemen zo’n 150D km mee moeten gaan. Een door de stuiterende massa gestreste nok zou, dankzij met olie gevulde Krauser-drukstangen, zichzelf binnen 50D km tot schroot herleiden. De oplossing? Ze moeten aan elkaar worden gelast en machinaal bewerkt en gepolijst om ze af te dichten. Prijs en kwaliteit gaven ruimte voor een andere optie: MKM kits reden daarom vaak zorgeloos met gewone – of aangepaste 2 klepskoppen. Ook leuk!

Theo denkt in Duitse kwaliteitstermen en verbaasde zich over de Italiaans aandoende passingen van de kunststof onderdelen. Met geduld en vakmanschap krijg je alles passend. Maar hij had beter verwacht. Uiteindelijk kwam alles goed. En om je dag niet te verpesten vertellen we niet wat je droomfiets je nu zou kosten. De kopfoto vonden we in het privé archief en is gemaakt door Chris Pennarts – Chris Pennarts Image Bank: Chris Pennarts www.chrispennarts.nl – Ik troost me dat ik nooit een Krauser MKM 1000 zal hebben. Maar ik heb er wel achter gestaan!

Mooie motor dolf , maar de vertaling klopt van geen kant 😥 volgende keer beter 😉

Heb zo’n motorblok kunnen bewonderen bij de beroemde BMW onderdelen leverancier in midden Limburg. Knap hoe Krauser dat voor elkaar gesmurfd heeft. Helaas heb ik er nooit eentje gereden. Wie een rij impressie heeft, mag het vertellen 😃

Ooit zulke koppen erop geschroefd. Was een ramp. Van een goed en mooi lopend blok kreeg ik een onregelmatig lopend kreng door ongelijke compressie en een enorm olieverbruik. Geen maand mee gereden, maar als de wiedeweerga weer terug naar het oude vertrouwde spul. Later, heel veel later ben ik overgegaan op lichte woessner zuigers, maar ook die zijn niet goed (genoeg), je krijgt last van pingelen doordat de vorm van de verbrandingsruimte verandert. Dus die zuigers aangepast in de draaibank, koppen geflowed, en dan heb je meer dan 80pk. Dat Krausergebeuren werd het dus niet bij mij, en door het stukje van Dolf weet ik nu waarom. Mijn dank, Dolf!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Ja, ik wil me ook graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Attachments The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Bekijk de 40 pagina's tellende preview via deze link of een klik op de omslag.

Het perfecte leesvoer voor een avondje of meer ongestoord weg te dromen. Hij ligt nu in de winkels. Een abonnement is natuurlijk beter, want dan mist u geen nummer meer en u bent nog eens € 27 goedkoper uit ook. Niet verkeerd in deze dure tijden.

Bedankt voor het aanmelden. U vindt een bevestiging in uw email in- of spambox.