Zo maak (en houd) je gemakkelijk je zonnescherm schoon | RTL Nieuws

2022-08-19 23:00:30 By : Ms. Jenny Xie

Een zonnescherm schoonmaken klinkt als een hele klus. Maar het zorgt er natuurlijk wel voor dat ‘ie langer mooi blijft en dus langer meegaat. Huishoudcoach Zamarra geeft handige tips over hoe je nou het beste zo’n zonnescherm kunt schoonmaken én schoon houdt.

Het voorjaar is de ideale periode om je zonnescherm schoon te maken. Het is (meestal) lekker weer en de zon is nog niet al te fel. Wanneer je dit in de zomer zou doen is de kracht van de zon zo groot dat je doek veel te snel opdroogt. Dit kan vlekken veroorzaken en dat wil je natuurlijk niet! 

De eerste stap is om je doek uit te rollen zodat je overal bij kunt komen. Sommige zonneschermen kun je ook losmaken, maar niet allemaal. Check dus even of die van jou los kan. Dat maakt het een stuk makkelijker!

Als het doek is uitgerold kan je beginnen met het losse vuil van het doek afborstelen. Pak een ladder en een zachte borstel en borstelen maar. Om bij de verre eindjes te komen, kun je een zachte bezem gebruiken.

We zeiden al even dat het vlekken kan veroorzaken als je je zonnescherm in de zomer gaat schoonmaken. Maar er kunnen ook op een andere manier vlekken ontstaan die je makkelijk kunt voorkomen. Je gaat namelijk aan de slag met een zonneschermreiniger; een middeltje dat je gewoon in de supermarkt kunt halen. Als je dit gebruikt op een droog doek, heb je de kans dat het gaat indrogen, waardoor er ook vlekken ontstaan. Om dat te voorkomen is het verstandig om eerst het doek helemaal nat te spuiten met de tuinslang, voordat je 'm gaat reinigen. 

Meng het schoonmaakmiddel met wat water en breng het op het (natte!) doek aan met een zwabber. Doe dit vooral niet met een harde borstel, want dat kan ervoor zorgen dat je de vlekken juist in het textiel duwt. En tja, dan kun je dat schone zonnescherm wel vergeten.

De zonneschermreiniger moet na het aanbrengen een kwartiertje intrekken. In de tussentijd kun je de plastic randen schoonmaken. Dat doe je heel gemakkelijk met een microvezeldoekje en een (ecologische) allesreiniger. Vergeet daarbij ook niet de binnenkant mee te nemen!

Na dat kwartiertje wachten kun je het doek weer afspoelen met de tuinslang. Gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger, want daarmee spoel je in een mum van tijd de coating eraf, waardoor het doek dus ook weer sneller vies wordt. 

Veel mensen maken hun zonnescherm schoon met groene zeep. Dat is in principe geen verkeerde handeling, maar achteraf heeft het meer nadelen dan voordelen. In groene zeep zitten namelijk oliën die een vettig laagje op je scherm achterlaten. Hierdoor zal het impregneermiddel minder goed pakken én trekt het doek juist meer vuil aan.

De armen van een zonnescherm kunnen nog wel eens gaan piepen en kraken. Om dat te voorkomen kun je wat siliconenspray in de ‘gewrichten’ spuiten. Zo blijven ze de hele zomer lekker soepel en heb je geen last van dat gepiep wanneer je je zonnescherm uitrolt.

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.