Wielerbaan van Accoya hout - Architectuur.nl

2022-06-24 19:50:36 By : Mr. Mike Qin

De overdekte wielerbaan van Omnisport Apeldoorn is gemaakt van Accoya hout. Volgens leverancier Accus Technologies is het de eerste overdekte wielerbaan in de wereld die gemaakt is van dit duurzame soort hout.

De baan is een UCI wedstrijdbaan. Dat wil zeggen dat de baan 250 meter lang – en 7 meter breed is. In totaal leverde Accsys Technologies 55 kilometer Accoya hout, onderverdeeld in latten van verschillende lengte. Door de uitzonderlijke lengte van 5.40 of 6 meter zijn er minder latten nodig. Dit levert minder naden en dus minder weerstand op. De breedte van de planken is 4 of 4.5 centimeter. Het nagelen van de latten gebeurt handmatig en direct op de spanten van de constructie. In totaal zijn er 300.000 speciale roestvrijstalen spijkers van 6 centimeter lang geslagen.

Architect Sander Douma koos nadrukkelijk voor Accoya hout. Het materiaal is hard, waardoor het niet meer werkt onder invloed van vocht en droogte. De unieke eigenschap van Accoya ontstaat door een gifvrij modificatieproces, wat in de fabriek in Arnhem plaatsvindt. Het hout heeft een gladde structuur zonder noesten. Volgens de architect wordt het een snelle baan, het hout biedt alle mogelijkheden.

De wielerbaan is begin juli gereed, dan zitten er de voor een fietsbaan typerende felgekleurde lijnen op het hout. Vervolgens is er de keuring door de UCI. Verwacht wordt dat de wielrenbaan half september voor het publiek open gaat.

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Een speciale uitgave over brandveiligheid in de bouw.

Concrete praktijkvoorbeelden, producten en verhalen van experts. Een overzicht van alle ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid.

Meer informatie? U kunt de Bouwspecial Brandveiligheid nu bestellen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Architectuur.nl is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden.

This is a modern website which will require Javascript to work. Please turn it on!