Premium True Wireless-koptelefoon van een premiummerk - maar zijn ze de premiumprijs waard?

2021-12-13 07:46:00 By : Mr. Taya Wong

In het segment waar Apple, Bose, B&O en andere Sony's heersen, lanceert het Britse Bowers & Wilkins zijn nieuwste creatie, de PI7 draadloze hoofdtelefoon, voor een prijs die ver boven de bovengenoemde ligt. In dit assortiment spreken we van een elegant design, instelbare noise cancelling en stevige accu's die 4 uur meegaan. Waar de PI7 zich echter onderscheidt van vergelijkbare headsets is de onovertroffen geluidskwaliteit, de Bluetooth repeaterfunctie van de in-ears en de extra's van het dockingstation. Maar hierover meer. 

Is dit alles de hoge prijs waard? Laten we het zo zeggen: wie het zich kan veroorloven zal niet teleurgesteld worden. 

Verkrijgbaar in mat zwart of mat wit, de PI7 benadert het toppunt van Britse elegantie en design met zijn gouden accenten. Door de matte afwerking glippen de in-ears en dock minder snel uit je vingers dan de glimmende exemplaren van Apple & co. De in-ears, die slechts 8 gram wegen, zijn nog kleiner dan die van Bose of Sennheiser. Samen met de dock komen we uit op een compacte 75 gram – maar iets groter van formaat dan de AirPods Pro. 

Met een IP54 zijn de in-ears spat- en stofbestendig, wat de concurrentie verslaat - waarvan sommige niet eens de moeite nemen om een ​​IP te geven. 

De in-ears worden geleverd met 3 maten oordopjes. 

De Bowers & Wilkins PI7 ondersteunt draadloze transmissie in SBC, Apple's AAC en Qualcomm's aptX, de laatste in een 24bit/48kHz resolutie. De in-ears communiceren ook met elkaar in 24bit/48kHz. 

Dit alles levert een ongefilterde ervaring met hoge resolutie op. Reken op twee drivers per in-ear, waaronder een enorme custom driver van 9,2 mm.

Als de bron ook van hoge kwaliteit is, betreed je het audiofiele walhalla. Bassen zijn diep en dreunend, maar altijd precies en nooit overweldigend; middentonen zijn energiek en warm en drukken elke nuance in een stem uit, zowel in poppymuziek als die van je beller; de hoge tonen zijn de illustratie van het 'kristal' in 'kristalhelder'.   

Het ANC – active noise cancelling of active silencer – is in lijn met de concurrentie, en gezien de superioriteit van het geluid misschien iets onder de verwachtingen. Met 3 microfoons per in-ear (2 voor ANC en 1 voor spraak) was dit misschien beter geweest. Met de app bepaal je het niveau van noise cancelling/transparantie.

De Bluetooth 5.0 draagt ​​perfect van mijn pc naar anderhalve meter van het koffiezetapparaat, of ongeveer 10 meter. Dan begint het signaal weg te vallen. 

Er is ondersteuning voor zowel iOS als Android, en het koppelen met een iPhone gaat inderdaad net zo makkelijk als bij mijn Samsung. 

Eén minpuntje: in tegenstelling tot veel andere draadloze koptelefoons is het volume van de B&W PI7 niet via de in-ears te regelen. Je moet het volume dus ofwel via de bron (smartphone, pc,...) ofwel via de app regelen. Met de bedieningselementen op de in-ears kun je andere dingen doen (één keer tikken om te pauzeren of audio af te spelen of oproepen beantwoorden; twee keer tikken om vooruit te spoelen of op te hangen; drie keer tikken om een ​​nummer terug te spoelen; links ingedrukt houden in -oor om ANC in of uit te schakelen; houd de rechter in-ear ingedrukt om de stemassistent te activeren. 

Maar waar de PI7 van Bowers & Wilkins zich ten goede onderscheidt van al zijn concurrenten, is revolutionair: er wordt een 3,5 mm jack – USB-C kabel meegeleverd, waarmee je alle mogelijke digitale en analoge (!) bronnen kunt aansluiten. De Walkman van de jaren 80 nostalgie, het geluid van de in-flight film in het vliegtuig, je ghettoblaster of je Nintendo Switch... alles komt nu draadloos en in de beste kwaliteit binnen. Daarnaast zijn de in-ears zelf ook bluetooth-repeaters, zodat je het geluid draadloos door kunt sturen naar een tweede luisteraar. 

Over de batterijduur kunnen we kort zijn: gemiddeld. De in-ears gaan 4 uur mee en het dockingstation heeft nog eens 16 uur reserve. Dit zijn waardes die niet uitzonderlijk zijn in dit assortiment draadloze oortjes. 

Wat aangenaam verrassend is, is de snelheid van opladen: na 15 minuten in het dockingstation ben je weer zo'n 2 uur goed. 

Je dichtstbijzijnde verkooppunten vind je hier:

Stuur dit naar een vriend