Teruglezen: coronablog 11 oktober 2020 | 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

2021-11-05 07:10:43 By : Mr. Lewis Zhao

De coronacijfers lopen op, de ziekenhuizen krijgen het rossen drukker en de economie gaat klappen krijgen. Ook de tweede golf lijkt te gaan met veel gebeurtenissen en maatregelen.

20:00 - Het kabinet bereidt maatregelen voor, die vooral zijn op het ontwikkelen van het overeenkomsten van mensen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen na het overleg van het kabinet op het Catshuis zondagmiddag. Van het opnieuw invoeren van een (intelligente) lockdown zou nog geen sprake zijn.

19:20 - 'Virus overleeft tot 28 smartphone' Dat meldt de BBC. Eerder onderzoek zag dat het virus twee van drie dagen overleeft op papiergeld en glas, en tot zes dagen op plastic en rvs. Maar om het perspectief te plaatsen: het griepvirus overleeft 17 dagen in virus omstandigheden. De Australische onderzoeken zijn in het donker uitgevoerd, omdat bekend is dat UV-licht het virus doodt. Ook is ontdekt dat het virus minder lang overleeft bij hogere temperaturen (minder dan 24 uur bij 40 graden Celsius op sommige oppervlakten). Het onderzoek is gepubliceerd in het Virology Journal.

18:45 - 'Nog te vroeg voor resultaat' Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is het nog te vroeg om te zeggen van de strenge maatregelen die vorige week werden ontvangen, effect hebben. Volgens hem duurt het nog zeker vier dagen voordat er uitwerking te trekken vallen, zo schrijft hij op zijn blog. Volgens De Hond zijn de cijfers die het RIVM elke dag meldt niet de cijfers van de afgelopen dag, maar van de afgelopen dagen, omdat deze vaak met vertragingen worden aangekondigd.

17:00 - Het beraad in het Catshuis afgelopen Het beraad in het Catshuis is zondagmiddag rond 17:00 uur geëindigd. Premier Rutte fietste daarna naar huis en ook de andere ministers en deskundigen die bij het overleg waren begonnen huiswaarts. Over samenwerking nieuwe maatregelen is niets gezegd. Maandag komt het Outbreak Management Team nog bijeen om te overleggen over de aanhoudende hoge besmettingscijfers.

15:56 - Catshuisberaad over coronabesmettingen In het Catshuis in Den Haag is de ambtswoning van minister-president Mark Rutte zondagmiddag een extra beraad begonnen over de oplopende coronacijfers.

Naast de premier zijn ook de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), Slob (Onderwijs), Schouten (Landbouw), Van Ark (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Hoekstra (Financiën) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) aanwezig. Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel is bij het Catshuisberaad aangeschoven. Net als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg.

Tijdens het Catshuisberaad worden mogelijk nieuwe coronamaatregelen besproken. Waarschijnlijk komt daar zondag nog niets over naar buiten. Maandag geeft het Outbreak Management Team (OMT) namelijk ook nog een advies aan het kabinet.

De verwachting is dinsdag een ingelaste gaat plaatsvinden. Maar mogelijk al eerder, vanwege de urgentie, meldt de NOS.

14:20 - In totaal 6373 nieuwe coronabesmettingen waarvan 256 in Limburg Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er in Nederland 6373 coronabesmettingen bijgekomen. Dat getal ligt net onder het aantal nieuwe besmettingen dat is gemeld door het RIVM. In Limburg zijn er 256 nieuwe besmettingen. Dat zijn er tien meer dan zaterdag. Het sterfgevallen in Limburg te betreuren. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. informatie wordt soms met wat meldingen ontvangen. Sinds het begin van de uitbraak zijn ongeveer 170.000 mensen in Nederland positief getest.

13:49 - Corona-app zaterdag 700.000 keer gedownload. De app CoronaMelder is zaterdag 700.000 keer gedownload. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid zondagmiddag. De corona-app kan vanaf zaterdag worden gedownload. De app gebruiken gebruikers als zij te dicht zijn bij een andere gebruiker komen die positief is getest op het coronavirus.

De app was voor zaterdag al op enkele andere plaatsen in het land te downloaden. Daardoor staat het totale aantal gebruikers van de CoronaMelder op 2 miljoen.

Hoe vaak de app zaterdag in Limburg wordt gedownload is niet bekend. "Die informatie is niet te informatie", laat een mededeling van het ministerie des gevraagd weten.

12:55 - Jesse Klaver wil een coronaminister en inbegrepen Feike Sijbesma een goede kandidaat Er moet een coronaminister komen die zich helemaal richt op het op orde krijgen van het coronatestbeleid. Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver zondagmiddag in het politieke televisieprogramma Buitenhof. De coronaminister moet volgens Klaver naast minister Hugo de Jonge functioneren.

Klaver vindt dat het coronatestbeleid heeft en dat het kabinet bezig is met paniekvoetbal. "Er is een langetermijnstrategie nodig, waarin een goed testbeleid centraal staat."

De voorman van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft ook iemand op het oog als coronaminister: oud-DSM-topman Feike Sijbesma is wat Klaver betreft geschikt voor de functie. Sijbesmat het kabinet als coronagezant aan extra testcapaciteit.

11:49 - Coronabesmettingen van 100.000ste coronabesmettingen is gebruikt. Als het huidige aantal positieve tests per dag aanhoudt verdubbelt dat getal volgende week al, zo heeft het ANP zondagochtend berekend.

De eerste besmetting is in Nederland vastgesteld op 27 februari in Loon op Zand. Op 23 september is de 100.000ste persoon positief getest in Nederland. Op zondag 11 oktober staat de teller op 168.280 gevallen.

Zaterdag zijn iets meer dan 6500 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Als het aantal besmettingen de dagen rond dat getal blijft koersen, is de 200.000ste besmetting over een dag van vijf een feit. Binnen een maand is de teller dan van 100.000 naar 200.000 besmetting coronabesmettingen opgelopen.

11:11 - Limburgse voetbalderby gaat niet door vanwege coronabesmettingen De Limburgse derby in de derde divisie tussen de voetballers van Groene Ster uit Heerlerheide en EVV uit Echt gaat zondagmiddag niet door. Binnen de spelersgroep en de staf van Groene Ster zijn namelijk coronabesmettingen gebruikt.

10:29 - Tweede golf werkt door in de economie De economie kreeg dit voorjaar een klap door de coronamaatregelen. De tweede golf werkt nu in de herfst ook al door in de economie. "Er is opnieuw een hele grote rekenkracht in de economie geslopen", zegt Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam, zondagochtend in een achtergrondartikel van de NOS. Ook Jasper Lukkezen, econoom en hoofdredacteur van economenvakblad ESB, komt aan het woord in het artikel over de Nederlandse economie in relatie tot de coronacrisis.

Elke donderdagavond bekeken aan het Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per e-mail naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Elke zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk heeft elke week een gast uit die gaat mee bakken!

Adres: Ambyerstraat Zuid 77 B, 6226 AW Maastricht © 2021 - 1Limburg of gelieerde bedrijven