De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-10-15 01:54:59 By : Ms. Wendy HE

Home Nieuws Overzicht De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

Q-Fin introduceert de SER1200 Multibrush, een combimachine die vlakke plaatdelen snel ontbraamt en afrondt en ze tevens voorziet van een richtingloze finish. Alle bewerkingsstations in de machine zijn bovendien volledig automatisch te besturen, zelfs vanuit ERP. De machinefabrikant uit Bergeijk presenteert deze wereldprimeur op de Euroblech.

Alle finishmogelijkheden in één machine. Dat is de belofte van de SER1200 Multibrush, die Q-Fin als wereldprimeur op de Euroblech introduceert.

Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de belofte: alle finishmogelijkheden in één machine. Het team van Q-Fin proefde de behoefte aan zo’n oplossing in de markt, waar machinaal ontbramen, afronden en finishen in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden vanwege de hoge kwaliteitseisen die in steeds meer branches aan plaatwerk worden gesteld.

De inspanningen van de engineers hebben geresulteerd in de SER1200 Multibrush, die de afgelopen periode uitgebreid is getest en doorontwikkeld in het eigen Experience Center in Bergeijk. Q-Fin eigenaar Anton Bax en zijn medewerkers zijn blij verrast met het resultaat. “Dat is zelfs beter dan we hadden verwacht.” De belangrijkste eis die Q-Fin van meet af aan stelde aan de combimachine was dat hij in alle opzichten meer power moet hebben dan de andere beschikbare systemen op de markt. Dat is gelukt. De Multibrush borstelt zelfs zo agressief, dat bij de tests alle zeilen moesten worden bijgezet om er voor te zorgen dat de plaatdelen op de lopende band bleven liggen.

Anderen zijn ook al overtuigd van de kwaliteiten van deze combimachine. Het eerste exemplaar wordt in oktober geïnstalleerd bij Arbel las- en plaatwerkindustrie in Valkenswaard. In januari kan Van Bussel Metaaltechniek in Asten zijn machine verwachten. Deze twee eerste klanten zijn precies de eindgebruikers die Q-Fin voor deze machine op het oog heeft: high-end plaatbewerkers die richting Industrie 4.0 willen. Zij kunnen met deze alleskunner heel veel uren uitsparen en de perfecte afwerking van hun plaatwerk bereiken.

De Multibrush biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn achter elkaar worden geplaatst. Al naar gelang de specifieke wensen en toepassingen van de klant zijn verschillende configuraties mogelijk, met meerdere (tot maximaal vijf) bewerkingsstations. Het eerste station kan een slakkenmepper zijn om slakken van snijdelen te verwijderen. Maar even goed een slijpband voor het verwijderen van bramen of indien gewenst het aanbrengen een mooie lijnfinish. Vervolgens kan een volgend station met tegen elkaar indraaiende komborstels zorgen voor de afronding van het plaatdeel en het oppervlak een egale finish geven. Dat zijn allemaal technieken die Q-Fin al jaren toepast in zijn machines.

Nieuw voor Q-Fin zijn de Multibrush rondborstels voor een richtingloze finish in het volgende station. Maar bij deze techniek is een verbeteringsslag van 20 procent gemaakt ten opzichte van bestaande systemen. Dit station in de Multibrush machine heeft maar liefst zes borstels die in drie richtingen kunnen bewegen. “Met als resultaat dat onze borstels veel meer dwarrelen dan andere borstelsystemen”, aldus Bax. Achter de rondborstels kan als laatste bewerkingsstation nog een slijpband worden geplaatst.

Veel aandacht is besteed aan een gebruiksvriendelijke bediening. Met de nieuwste software kan de operator het touchscreen aan de voorzijde intuïtief bedienen en stelt de machine zich als het ware zelf in. Q-Fin levert zijn machines tegenwoordig met programma-keuze in het bedienmenu. Dat geldt ook voor de nieuwe Multibrush. De operator kan hierbij op het HMI-scherm kiezen uit een aantal vooringestelde programma’s, bijvoorbeeld voor een bepaalde finish en/of een grote afronding, in combinatie met de juiste materiaaldikte. Daarnaast kan hij ook zelf programma’s inzetten voor producten die regelmatig terug komen. Na het ijken van de borstels en de keuze van het juiste programma stelt de machine automatisch de juiste borstelrichtingen, rotatie- en doorvoersnelheden in waarmee de kwaliteit van de producten reproduceerbaar wordt.

De software is ook klaar voor een koppeling aan een barcode scanner, die eveneens op de machine zit. Zo kan een programma worden ingescand, waarna de Multibrush vanzelf loopt. Automatisch programma’s laden vanuit ERP is ook mogelijk. De machine is dan op afstand te bedienen en uit te lezen vanaf een tablet of laptop.

In het Experience Center van Q-Fin liggen reeds verschillende plaatdelen, die door de Multibrush zijn bewerkt en illustreren dat de mogelijkheden legio zijn: grotere en kleinere delen, met verschillende binnen- en buitencontouren, dun RVS-materiaal maar ook dikkere stalen onderdelen. “Voor iedereen die een grote afronding wil doen op staal werkt deze machine, door de combinatie van twee verschillende borstelsystemen, ook perfect”, aldus Anton Bax.

Q-Fin gaat op de Euroblech groots uitpakken met de Multibrush. De wereldprimeur uit Bergeijk dingt ook mee naar de Euroblech Awards (stemmen kan hier) in de categorie oppervlaktetechniek.

Q-Fin Quality Finishing Machines Hal 12, stand H93

Tien keer Tuwi op Euroblech

Lorch: geavanceerde lassystemen en gloednieuwe helm

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

Zout transporteren met efficiënte perslucht

Geen machine meer kopen, maar afrekenen per plaatdeel

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

LBM introduceert machines van Warcom

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

Infrarood poedercoatoven verhoogt ovenbezetting bij Borgers

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

Dumaco maakt onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties. Wat drijft ons? Dat elk onderdeel dat wij in…

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

14-10 Trumpf heeft een uitgebreide test- en leerfase achter de rug met een drietal pilotklanten.…

13-10 Voor LBM betekent dit importeurschap een grote uitbreiding van de mogelijkheden. De in Zwijndrecht…

12-10 Steeds vaker zijn ook bedrijven in de metaalverwerkende industrie het doelwit van hackeraanvallen. Een…

12-10 Straalmachines worden ingezet wanneer de oppervlaktekwaliteit of ruwheid aan bepaalde specificaties moet voldoen. De…

12-10 Het zwaartepunt van de Euroblech ligt op intelligente oplossingen en de voortdurende automatisering en…

12-10 Alle innovaties zijn ontwikkeld met het oog op de toekomst en dragen bij aan…

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).